Cristina Di Paola

Landschapsarchitect

Cristina groeide op in een cactuskwekerij op Sicilië en ontwikkelde een sterke interesse en passie voor de natuur en planten. Ze droomde ervan om te leren ontwerpen met deze elementen, dus besloot ze om een ​​bachelor in de architectuur te volgen. Tijdens haar studie aan de IUAV Architecture University of Venice onderzocht ze het belang van het landschap als cultureel erfgoed en als een kwestie van identiteit voor de mensen die er wonen. Daarna startte ze een masteropleiding landschapsarchitectuur aan de universiteit van Genova. Hier leerde ze om te gaan met grootschalige projecten en raakte ze geïnteresseerd in de rol van ecologie.

In 2016 studeerde Cristina af met een proefschrift over de regeneratie van één van de kleine verlaten eilanden in de delicate context van de lagune van Venetië. Ze bestudeerde het eiland vanuit een historisch, cultureel en naturalistisch oogpunt. Bovendien heeft ze het geanalyseerd in relatie tot de andere kleinere eilanden in de lagune. Om de redenen te begrijpen die hebben geleid tot de leegloop van de eilanden, onderzocht ze de problematische sociale aspecten die Venetië vandaag treffen: het massatoerisme, de uittocht van inwoners naar het vasteland en de verkoop van openbare ruimtes om de overheidsschuld te dekken. Alle verzamelde informatie bood een basis om een ​​project van landschapsvernieuwing voor het eiland uit te werken.

Het project was bedoeld om het eiland een nieuw productief leven te geven en zijn architecturale en natuurlijke schoonheid te versterken, terwijl het de principes volgt van milieuduurzaamheid, sociale participatie en respect voor de culturele context. Na haar studie werkte Cristina bij een architectenbureau (RPR STUDIO) waar ze zich concentreerde op het hergebruik van niet meer in gebruik zijnde industriële gebouwen op het vasteland van de provincie Venetië. Ze genoot ook van vrijwilligerswerk bij de vereniging Bird Life in Italië (LIPU). 

Tijdens haar studie trad Cristina toe tot het Erasmus programma en verhuisde ze een jaar naar Nederland, waar ze studeerde aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Daarna liep ze stage bij H+N+S en raakte ze bekend met het Nederlandse landschap en haar watersystemen.

Ze kwam terug bij H+N+S in juni 2018, waar ze nu werkt als landschapsarchitect. Tijdens haar vrije tijd houdt ze van tuinen tekenen, hardlopen en geniet zij van lange zonnige wandelingen langs de zee.

 

Projecten

Project

Tuin Museum Naturalis

  • Landscaping
  • Natuurontwikkeling
Project

Masterplan en inrichtingsplan MaasvlaktePlaza

  • Landscaping
  • Infrastructuur
  • Natuurontwikkeling
Project

Atelier Istanbul

  • Duurzame Stad & Regio
  • Natuurontwikkeling
  • Water & Ruimte