Josje Hoefsloot

Landschapsarchitect

Josje Hoefsloot (1992) studeerde landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit van 2010 tot 2017 en is sinds haar afstuderen werkzaam bij H+N+S. Naast de reguliere vakken deed ze minors in land en water management en toerisme en extra ontwerpvakken in Kopenhagen en Wageningen. 

Tussen haar bachelor en master reisde Josje door Oost-Afrika, waar ze de aspiratie kreeg om de landschappen in Afrikaanse steden te verduurzamen. In haar afstudeerproject deed ze onderzoek naar het integreren van een landschappelijke structuur door een informele wijk in West-Mozambique. 

Deze structuur is cruciaal voor het verbeteren van de metabolisme van de stad, die samen gaat met de gezondheid van de mensen. De aanwezige openbare ruimtes in de wijk dienen nu als vuilnisbelt. Josje zag potentie om de benodigde infrastructuur aan te leggen voor een betere verwerking van afval en faeces. De ruimtes kunnen zelfs aantrekkelijke verblijfsplekken worden, waardoor de inwoners ze gaan waarderen en beter onderhouden. Bijvoorbeeld door ze in te pakken in het groen en vruchtbare gronden voor stadslandbouw en waterkraantjes te bieden. Hierdoor is ook de leefbaarheid van de wijk in de toekomst gewaarborgd, en zou de wijk verder (informeel) kunnen ontwikkelen. Voor haar afstudeerwerk heeft Josje samen met de waterschappen in Mozambique (ARA Zambeze) een subsidie van VIA Water ontvangen om een deel van het landschapsplan in 2018 uit te voeren.

Josje heeft een fascinatie voor uitdagingen op het gebied van water, natuurontwikkeling, afval en klimaat. Een goede analyse tot eenvoudig en integraal ontwerp ligt hieraan ten grondslag. Ook kijkt ze graag met het oog naar de toekomst wat leidt tot duurzame oplossingen.