Marlena Rether

Landschapsarchitect

Marlena (1993) komt uit Sachsen Anhalt in Duitsland. Ze begon haar professionele opleiding bij tuinmonumentenbeheer in Arboretum Kalmthout, waar ze een jaar heeft gewerkt. Hierna heeft ze Landschapsarchitectuur aan de TU in Dresden gestudeerd. Tijdens deze studie heeft ze zich verdiept in het onderzoek en ontwerp van cultureel erfgoed, met een focus op de revitalisering en modernisering van herontdekte landgoederen op het platteland.

In 2021 is Marlena afgestudeerd als landschapsarchitect aan de Academie van Bouwkunst met haar project ‘A Lasting place – een zoektocht naar een dorp als blijvend landschapselement in tijden van krimp’. Ze ontwierp een dorpsrand die de identiteit van het dorp en zijn gemeenschap versterkt en beschermt, zelfs als het dorp leeg komt te staan.

Tijdens haar Masterstudie werkte ze bij Karres en Brands, waarna ze in 2018 bij H+N+S is begonnen. In haar werk bij H+N+S is ze steeds op zoek naar integrale ontwerpoplossingen. In de afgelopen jaren was ze vooral bezig met het dijkversterkingsproject Wolferen-Sprok en kleinschalig stedenbouwkundige projecten zoals woningbouw en herbestemmingsprojecten rond Rijksmonument De Hooge Riet in Ermelo en de entreegebieden van het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Plankaart De Hooge Riet

Parallel aan haar werk is Marlena vrijwilligster in de biologische plantenkwekerij Bijenkans, waar ze haar kennis over duurzame beplantingen en tuinaanleg vergroot.

Projecten

Project

Tuinen de Hooge Riet, Ermelo

  • Erfgoed
  • Landscaping
  • Duurzame Stad & Regio