Abe Bonnema Prijs voor Dick van Wageningen

Het Nationaal Militair Museum van architect Dick van Wageningen heeft op dinsdag 1 december de Abe Bonnemaprijs gewonnen. Het Nationaal Militair Museum is volgens de jury ‘een gebouw van internationale allure’. We feliciteren Dick van harte met deze mooie prijs en erkenning. De jury roemt naast het vakmanschap van Van Wageningen expliciet het belang van de bijdrage van het complete ontwerpteam bestaand uit Claus Van Wageningen, kossmann.dejong en H+N+S Landschapsarchitecten:

Nieuws 2 december 2015, Soesterberg

Nationaal Militair Museum

‘Dit on-Nederlandse bouwwerk roept emoties op. Het NMM is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk. In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. De grote schaal, de horizontaliteit en de toepassing van glas rondom lijken een verwijzing naar gebouwen van Mies van der Rohe en Philip Johnson. Het gebouw past perfect bij de grote schaal. Het landschap wordt omarmd. Bij de positionering is optimaal gebruik gemaakt van de in het terrein aanwezige hoogteverschillen en de relatie met de voormalige start- en landingsbaan. Die positie heeft ook geleid tot een ontspannen en volstrekt logische entree en verdere routing door het omvangrijke donkerbruine museum.

Naast de interactie met het landschap en zijn geschiedenis wordt ook de dialoog aangegaan met het museum als architectonisch type en met het gangbare. Materiaal technisch en stilistisch repertoire. Opvallend zijn de gigantische glazen gevelvlakken en de enorme vakwerkliggers die het gehele volume vrij indeelbaar maken in drie dimensies. De kern levert stabiliteit, zowel letterlijk als figuurlijk.Dat de samenwerking met de tentoonstellingsontwerpers en de andere disciplines al tijdens de aanbestedingsfase is aangegaan werpt haar vruchten af. Dit maakte het mogelijk om parallel op te trekken en een integraal ontwerp te maken dat zichtbaar extra waarde heeft opgeleverd.

De jury is onder de indruk van de staaltjes van ingenieurskunst van het complete ontwerpteam waarmee het NMM tot één gesamtkunstwerk is geassembleerd. De jury is van mening dat onder regie van Felix Claus en Dick van Wageningen Architecten met het Nationaal Militair Museum een prestatie is geleverd van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en internationaal tot voorbeeld strekt.’

Bekijk het project >