Beatrixsluis opent deuren op Monumentendag

Ter gelegenheid van de 30ste editie van Open Monumentendag èn om de start van de werkzaamheden voor de aanleg van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal te vieren, stellen Rijkswaterstaat en het consortium Sas van Vreeswijk de Prinses Beatrixsluis op 10 september van 10-17 uur deels open voor publiek. Het consortium Sas van Vreewijk bestaat uit: Besix Group, RebelValley en TDP met als belangrijke partners Martens en Van Oord, Aides, Quist Wintermans architecten en H+N+S Landschapsarchitecten.

Event 5 september 2016, Beatrixsluis

2 Rondleidingen

Zien wat het werk van een sluismeester inhoudt kan tijdens de rondleiding naar de bedienruimte! Start laatste rondleiding: 16.20 uur. Het binnenste van een heftoren bekijken en bovenin genieten van het uitzicht en zien waar de 3e sluiskolk komt, kan tijdens de rondleiding naar één van de heftorens. Voor deze rondleiding is de minimumleeftijd 8 jaar en geldt omwille van de veiligheid: één kind per volwassene. Start laatste rondleiding: 16.00 uur.

Aanmelden is voor beide rondleidingen verplicht en kan op de dag zelf bij het inschrijfpunt bij het tentje bij de kantooringang van de sluis. Bij beide rondleidingen moeten bezoekers trappen lopen. Er is geen lift aanwezig. Stevig schoeisel is aan te raden. Het beste is om met de fiets te komen, want bij de sluis is weinig parkeergelegenheid.

Impressie sluiscomplex vanuit het noorden
Impressie sluiscomplex vanuit het zuiden
Impressie Schalkwijkse Wetering vanuit het zuiden
Perspectief schipper vanaf lekkanaal
Impressie Schalkwijkse Wetering vanuit zuid-oosten

Bezichtiging kazemat

Je kan ook kazemat Schalkwijkse Wetering bezoeken. Een unieke mogelijkheid, want deze kazemat is normaal niet toegankelijk. Komende winter verplaatst Rijkswaterstaat de kazematten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de 3e kolk. Een archeoloog, gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog, vertelt meer over het gebruik van deze bunker. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig. Bij de kazemat kun je geen auto’s parkeren, wel fietsen.

3D-animatie

In het kantoorgebouw naast de sluis kunt u een 3D-animatie bekijken. Zo ziet u hoe het sluizencomplex er straks uitziet. Ook is er een Virtual Reality bril die u een blik gunt in de toekomst van de Prinses Beatrixsluis. Medewerkers van Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk geven uitleg over de bouw en u kunt folders meenemen.

Kinderen

Voor kinderen is er een mooie kleurplaat en een bouwplaat van een weginspecteurswagen (op is op). Ook kunnen ze zelf een miniatuursluis bedienen en zich laten schminken.

Bekijk hier het project