beeldkwaliteit-plan duurzame boshuisjes

Het college van B&W van de gemeente Vlieland heeft dinsdag 12 januari positief besloten op de aanvraag omgevingsvergunning voor 12 nieuwe vakantiehuisjes bij Kampeerterrein Stortemelk. Het gaat om zogenaamde ‘boshuisjes’, die gebouwd worden aan de rand van de camping op grond van Staatsbosbeheer. De huisjes zijn een mooie toevoeging aan het bestaande toeristisch-recreatieve product op Vlieland.

Nieuws 14 januari 2016, Vlieland

Op dit moment ontbreekt het op Vlieland aan verhuuraccommodaties in het segment tussen kamperen/tenthuisjes en duurdere recreatiewoningen. Op de andere Waddeneilanden wordt dit soort accom­modaties wel aangeboden, zoals duinlodges, natuurkampeerhuisjes en beachlodges. Deze worden gekenmerkt door een hoge belevingswaarde, relatief veel comfort en bescheiden huur­prijzen.

Beeldkwaliteitsplan

Op 30 juni 2014 heeft de gemeenteraad het Bestemmingsplan Recreatieve Voorzieningen vastgesteld. Een cruciaal onderdeel hiervan was een grenscorrectie van camping Stortemelk, waarmee 4,8ha bosgebied aan het terrein kon worden toegevoegd tussen het kampeerterrein en de Kampweg. Hiervoor is een nieuwe overeenkomst gesloten tussen Stichting Recreatiebelangen Vlieland en Staatsbosbeheer. Vervolgens is voor een goede inpassing van de vakantiehuisjes in de natuurlijke omgeving een beeldkwaliteitsplan door H+N+S opgesteld.

Duurzaamheid

Camping Stortemelk  bereidt de infrastructuur van de bouw voor. Er worden dit voorjaar eerst vier boshuisjes gebouwd, van elk type één, voorzien van slimme energiebesparende en duurzame oplossingen. Zo worden ze bijvoorbeeld niet aangesloten op het aardgasnet en zijn ze zelfvoorzienend met grijswater. De huisjes worden zo geplaatst dat de gast straks het bos optimaal beleeft. Later in 2016 volgt dan de rest.

Bekijk hier het project