Architectuur + water

Bezoek aan waterstad Venetië

Alhoewel de meesten onder ons Venetië kennen als vakantiebestemming voor de liefhebber van romantiek, historie en kunst, zou het zomaar kunnen dat we het over een paar jaar als snorkelhotspot aandoen. Zeespiegelstijging door klimaatverandering bedreigt grote delen van de kust van Italië, zo ook deze waterstad. Gauw een bezoek brengen dus, en dat is precies wat een aantal collega’s onlangs deden.

Nieuws 12 november 2018, Venetië

16de Internationale Architectuur Biënnale Venetië

De gelegenheid voor het uitstapje was nog net niet de stad als “... meest romantische thermometer van de klimaatverandering.”, zoals Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp het treffend beschreef. Wel brachten de groep een bezoek aan de tentoonstelling van de Architectuur Biënnale met als thema FREESPACE en deden ze veel inspiratie op voor maquettes en tekeningen.  

Lokale gids

Onze collega Cristina, die twee jaar in Venetië gestudeerd heeft, wist iedereen moeiteloos door de smalle straatjes en over de bruggen te leiden. In de stad zelf was immers ook genoeg interessants te zien op het gebied van architectuur en het ontwerp en gebruik van waterkanten. 

Storm

Dat klimaatverandering een serieuze bedreiging is voor het erfgoed en de leefbaarheid van Venetië bleek kort na het bezoek. Nieuwsbeelden van een extreem zware storm en de daarop volgende overstroming van grote delen van het historisch centrum vormden eind oktober een schril contrast met de zonnige foto’s gemaakt door de H+N+S’ers in de week ervoor.