Bureauexcursie 30 jaar H+N+S

Om te vieren dat H+N+S dit jaar 30 jaar bestaat en om gezamenlijk terug te blikken zijn wij met het gehele bureau op excursie geweest. Juist in een tijd waarin we elkaar minder intensief zien op bureau vonden we het belangrijk. Alles wel natuurlijk op gepaste afstand, binnen de COVID-19 richtlijnen. Wij hebben zowel oude als meer recente H+N+S-projecten bezocht, maar natuurlijk ook toonaangevende projecten van collega ontwerpbureaus. Met als resultaat 3 vrolijke dagen met veel stof voor reflectie en inspiratie.

Nieuws 24 september 2020, Nederland

Op donderdag 17 september trok team H+N+S naar het zuiden van Nederland. We bezochten projecten uit de beginjaren van H+N+S, met o.a. het Zaartpark in Breda, het Noorderbos in Tilburg en het Van Abbe Museum in Eindhoven. Het was mooi te zien hoe goed deze oude projecten de tand des tijds hebben doorstaan. Ook bekeken we de spoorzone in Tilburg, met o.a. het Spoorpark - inspirerend gezien de vergelijking met onze eigen Wagenwerkplaats in Amersfoort.

Op dag 2 fietsten we van Nijmegen naar Arnhem. We bezochten ons eigen project Ruimte voor de Waal, fietsen daarna door park Lingezegen (van Feddes Olthof e.a.), en kruisten de A15, waar we nu volop mee aan het werk zijn. In Arnhem beken we meer stedelijke projecten, met het Feestaardvarken (Studio Florentijn e.a.) en de ontkluizing van de Sint Jansbeek (Poelmans Reesink e.a.).  Bij ziekenhuis Rijnstate bekijken we de inrichting van de tijdelijke parkeerplaats, en zien dat ons masterplan voor het ziekenhuisterrein (nog) niet is uitgevoerd.

Zaartpark
Noorderbos
Noorderplas
van Abbe museum
Ruimte voor de Waal
Steile Tuin Sonsbeek
Infiltratieplassen Meijendel
Vogeleiland Maasvlakte
Zandmotor bij Monster

De derde en laatste dag bezochten we de Zuid-Hollandse kust met onder meer de boulevard in Katwijk (Okra e.a.), de Zandmotor, Meijendel en de Tweede Maasvlakte. Met name de meerwaarde die ontstaat bij de integratie van verschillende functies, ‘building with nature’ en het bijzondere contrast tussen natuur en industrie maken deze dag indruk. Blij constateren we dat niet alleen de kust maar ook ons vak leeft.

H+N+S op de Maasvlakte