Excursie Praag 2019

Donderdag 13 juni vertrokken wij met het hele bureau op onze jaarlijkse bureauexcursie. Dit jaar voerde de weg ons naar het Gouden Praag, een stad met een rijke geschiedenis en zorgvuldige moderne toevoegingen.

Nieuws 16 juni 2019, Praag, Tsjechië

De excursie stond ook in het teken van een collegiale uitwisseling. Marek Kundrata en zijn collega’s van het Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) ontvingen ons in het Emmausklooster. Zij gaven een aantal presentaties over de stad en haar stedenbouwkundige en landschappelijke kwaliteiten en uitdagingen. We kregen een rijk beeld van de eerste ideeën voor het beter markeren van de nu met verkeer gevulde oude gracht, een historische lijn tussen de oude en de nieuwe stad, de revitalisering van buitenwijken uit de communistische tijd tot en met de nieuwe aandacht voor oevers van de Vltava (Moldau).

Na afloop van de presentaties reisden Pieter, Lodewijk en Arjen door naar de architectuurfaculteit van de CTU, om daar een goed gevulde collegezaal mee te nemen in de Nederlandse aanpak van grootschalige ruimtelijke opgaven en onze Ruimte voor de Rivier projecten in het bijzonder. De overige collega’s bezochten ondertussen een tentoonstelling over de publieke ruimte in Praag in het Centre of Architecture and Metropolitan Planning (CAMP).

Op dag twee stond een fietstocht door de stad op het programma. Wie één van de vele bastions op de heuvels met de fiets beklom werd keer op keer met geweldige uitzichten beloond. Bastion u Božích muk van de Middeleeuwse vestingwal van Praag biedt een andere blik op de omliggende stad. De reconstructie door MCA Atelier is een mooi voorbeeld hoe een historische plek door zorgvuldig toevoegen van zitgelegenheden en kunst een aangename ruimte in de stad kan worden. Het aangrenzende Park Folimanka, ook van MCA Atelier met een aantal trappen en paden verbindt de oevers van de rivier Botič met de oude vestingwal. Fijn is dat voor de ingrepen ook staal zoals voor het meubilair op het bastion gebruikt is, waardoor één groot geheel is ontstaan.

Bastion u Božích muk biedt een andere kijk op de stad
Park Folimanka
Uitzicht vanaf een van de vele vestingwallen over de Moldau
Picknick met uitzicht in het Havlicek park
Idylle op het Střelecký Island
Moldau met stuwtrap
Ventilatietoren Strahov tunnel
Max van der Stoel monument
Královská obora Stromovka park

Als beloning voor de klim volgde een afdaling naar de Moldau. Op het Střelecký Island met zijn rijke boombestand vonden we een oase in de drukke stad. Het eiland is onderdeel van een reeks eilanden in de Moldau. In 2013 is het door Tomáš Jiránek en David Prudik ontworpen park opgeleverd. Ook hier is door het toevoegen van een familie van meubilair een eigentijdse verblijfsruimte in de stad ontstaan De moderne houten banken voegen zich vanzelfsprekend in de historische context. De gehele groep genoot van een picknick in het Havlicek park aan de voet van de ‘Hunger wall’, de verdedigingslinie van koning Karl IV. Goed gesterkt ging het verder met de fiets naar het Max van der Stoel monument. De kunstenaar Dominik Lank eert de voormalige minister van Buitenlandse Zaken door een knap staaltje landart.

Daarna ging het verder op gelijke hoogte naar de Burcht van Praag, waarna we weer afdaalden naar het Královská obora Stromovka park dat op de koninklijke jachtgronden uit de 13de eeuw is gelegen. De paden zijn recent vernieuwd en meubilair is geplaatst. Een serie van kleine meertjes is in het midden van het park toegevoegd, het zwemwater was uitstekend! Opgefrist vertrokken we na het Statentheater om van een op Kafka’s ‘Der Prozess’ geïnspireerde dansvoorstelling van het Tsjechisch Nationaal Ballet te genieten. Indrukwekkend was de rol van het gepersonifieerde ‘Prozess’ welke Josef K. in de greep hield.

Zaterdag vertrokken de meest sportieve collega’s naar projecten buiten de stad. Ze fietsten door het landelijke Tsjechië en bezochten onder meer de begraafplaats Dolní Břežany en de buitenwijk Luziny. De tram bracht een select clubje naar de communistische buitenwijken, waar zij moderne groenblauwe tussengebieden tussen de systeemflatsbewonderden. Zoals in de hele binnenstad stonden hier ook veel lindes. Een treinreis langs witte papavervelden was de beloning voor het groepje dat door de natuurstenen straatjes van het historische stadje Kutná Hora, een UNESCO-monument, wandelde.

Fietstocht
Novodvorska
Dolni Brezany begraafplaats
Tussenstop Moldau
Beoordeling straatmeubilair van stationsomgeving ‘Prosek’
Nieuwe waterpartij in Park Park přátelství – Friendship Park
Glooiend groen tussen de systeem flats
Witte papaver
Kutná Hora plattegrond
St Barbara kathedraal Kutná Hora

Gevoed met veel nieuwe indrukken vertrokken we zondag voldaan weer richting Nederland.