Future Green Cities

Nederland is een dichtbevolkt land. Het aantal inwoners stijgt jaarlijks. Steeds meer mensen willen in de steden gaan wonen, dichtbij winkels, cultuur en andere voorzieningen. Ook de veranderende samenstelling van de bevolking en de klimaatverandering hebben invloed op het creëren van de toekomstbestendige stad. Dit versterkt de behoefte aan nieuwe visies op hoe we onze steden leefbaar houden en duurzamer maken.

Event 24 november 2015, Brabanthallen, Den Bosch

Event voor de stad met toekomst

De verenigingen Stadswerk Nederland en de branchevereniging voor hoveniers en groenvoorzieners VHG zijn de stuwende krachten achter Future Green City 2015. Vanaf  24 november  2015, kwamen voor drie dagen, op dit vak evenement, in de Brabanthallen in Den Bosch, alle disciplines samen voor een duurzame, leefbare, groene en toekomstbestendige stad. Future Green City gunde de bezoeker een blik in de toekomst met innovatieve concepten en scherpe visie maar bood ook concrete oplossingen. Er was een uitgebreid programma van voordrachten om kennis te delen, netwerkbijeenkomsten en speeddates, specifieke exposanten en inspirerende exposities zoals de expositie ’Volkstuinen als Groene Motor’.

Er werden lezingen gegeven door onder andere kunstenaar Daan Roosegaarde, landschapsarchitect Niek Roozen, Deltacommisaris Wim Kuijken en Hank van Tilborg namens H+N+S Landschapsarchitecten. Hank sprak over 'Volkstuinen als Groene Motor'.

Expositie ’Volkstuinen als Groene Motor’

Eén van de inspiratiebronnen van Future Green City 2015 waren de exposities. Een expositie, geheel uit natuurlijke en hergebruikte materialen, werd ingericht door AVVN (de bond van volkstuinders) en H+N+S Landschapsarchitecten. De bijdrage van volkstuinparken aan de leefbaarheid van steden werd in beeld gebracht door middel van 4 thematische ‘cilinders’ van deze symbolische ‘groene motor’ van de stad.

In ‘Natuur’ worden de (potentiële) natuurwaarden van volkstuinen toegelicht. In ‘Oogst’ komt de opbrengst van groente en fruit, maar ook van bloemen aan bod, met aandacht voor gezondheid en duurzaamheid. De cilinder ‘Ontmoeting’ toont de rol van volkstuinen bij de vergroting van de sociale cohesie in een wijk. En bij ‘Medegebruik’ ziet u ook andere functies naast tuinieren, zoals recreëren in volkstuinparken.

Download de flyer >

Meer info: www.futuregreencity.nl 
Eerdere studies voor Innovatienetwerk >

Download Volkstuin als Groene Motor

Conceptwijzer > 

Quickscan > 

Uitwerking >