H+N+S bureau-excursie Porto 26-29 mei 2016

Onze jaarlijkse vakexcursie leidde dit keer naar Porto waar H+N+S zich liet inspireren door stad en ommeland: landschap, natuur en cultuur. Fietsend langs de rivier de Douro met haar prachtige bruggen, langs de Atlantische kust en door de stad is een aantal projecten bezocht. Hieronder recent werk, zoals het Parque da Cidade do Porto, een ontwerp van landschapsarchitect Sidonio Pardal, maar ook een aantal klassiekers van Álvaro Siza zoals het zeezwembad en het nabijgelegen Casa da Chá da Boa Nova, beide aan de kust, en het faculteitsgebouw van de architectuuropleiding (Faculdade de Arquitetura FAUP).

Event 14 juni 2016, Porto

Het leggen en onderhouden van connecties met vakgenoten in het buitenland is een belangrijk onderdeel van onze buitenlandse excursies. Dit keer presenteerde Iñaki Zoilo van het gerenommeerde PROAP uit Lissabon enkele van de projecten van het bureau, in Porto, elders in Portugal en in het buitenland (o.a. Antwerpen). Hij vertelde o.m. over het ontwerp van PROAP voor de Jardim da Cordoaria, waar een gezamenlijk bezoek aan gebracht is, en leidde H+N+S rond door enkele andere projecten.

Een bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst, de Fundação de Serralves gelegen in een historisch park, was een hoogtepunt van de excursie, evenals het bezoek aan het Casa da Música – het iconische en veelgeprezen concertgebouw van Rem Koolhaas waar bovendien genoten kon worden van een prachtige uitvoering van de Leningrad Symphony van Shostakovich. De akoestiek van de grote zaal, de afwerking van de wc’s, enzovoorts… we hebben alles kunnen beoordelen.

Porto is een ‘rijke’ stad vol pareltjes. Het team H+N+S heeft zich er op velerlei wijzen laten inspireren.