Fiets + Rivier

H+N+S fietsexcursie ‘19

Op zondag 1 september vond de vijfde editie van de H+N+S fietsexcursie plaats. Vorig jaar hebben we al heel wat bureau-projecten in de ruime omgeving van Amersfoort bezocht. Dit jaar ligt de bestemming daarom wat verder weg: het Reevediep bij Kampen.

Nieuws 3 september 2019, Reevediep

Ons peloton is afgelopen jaar versterkt met een aantal nieuwe fietsende landschapsarchitecten. Als team herkenbaar door onze shirts vertrekken we ’s ochtends vroeg in noordelijke richting. Na een rondje Kattenbroek zetten we koers richting Spakenburg, waar de flexibele waterkering rond de oude haven wordt bekeken: complimenten aan de collega’s van LievenseCSO.

Kattenbroek
Spakenburg
Spakenbrug
Spakenburg

Daarna pakken we de Zuiderzeeroute op richting Harderwijk. Dankzij de rugwind en de nieuw aangelegde fietspaden bereiken we zonder veel moeite een aardige snelheid. De dijk biedt prachtige vergezichten over het water van het oude naar het nieuwe land. Na een korte pauze bij de fietsbrug over de A28 (Zwarts Jansma) gaat het verder richting Elburg en daarna komt al snel de zuidelijke dijk van het Reevediep in beeld. De zon breekt door en het nieuwe waterlandschap toont zich met alle mogelijke kleuren blauw en groen. Het is bijzonder om te zien hoe goed de natuur het gebied al heeft geadopteerd. Samen met ons genieten er heel veel anderen: fietsende families, vissers, vogelspotters, fotografen, wandelaars en skeeleraars. En ook de vaarroute wordt volop gebruikt.

 

Plankaart Reevediep
Scheeresluis
Scheeresluis
Zicht vanaf de zuidelijke dijk van het Reevediep
Zicht vanaf de zuidelijke dijk van het Reevediep

Via het open Kamperveen gaat het richting de flank van de Veluwe. Het open landschap maakt plaats voor lanen, houtwallen, landgoederen en bos. Heel wat kilometers verder komen we in Ermelo, waar we het terrein van de Hooge Riet bekijken. Ons herontwikkelingsplan voor dit voormalige sanatorium is vrijwel gereed. We kijken door de vervallen staat van de huidige bebouwing heen en kunnen ons al goed voorstellen hoe het wordt. In de Gelderse Vallei gaat de snelheid flink omhoog, al moeten we af en toe flink in de remmen als we door het tegenlicht een knooppuntbordje missen. Uiteindelijk komt de Wagenwerkplaats weer in beeld en maken we de balans op: 188 kilometer, nul lekke banden, één afgebroken derailleur, trots op onze collega’s en ons werk en behoorlijk moe: het was een prachtige dag.

De aanlanding van de Nieuwendijkbrug
Dijkopgang aan de zuidzijde van het Reevediep
Karrespoorpad langs het waterrijke natuurlandschap
Zicht vanaf de zuidelijke dijk met in de achtergrond de inlaat bij de IJssel
Het karrespoorpad met in de achtergrond de bruggen van de N50 en Hanzespoorlijn
Karrespoorpad langs het waterrijke natuurlandschap
Fietspad aan binnendijkse zijde richting Noordeinde