H+N+S fietsexcursie 2020

Een fietsexcursie met een duidelijk thema deze keer: de Westfriese Omringdijk. Op zondag 6 september vertrekken we om 10 uur ’s ochtends uit Hoorn. Meteen worden we getrakteerd op vergezichten over het Markermeer en achterliggend polderland.

Nieuws 8 september 2020, Westfriese Omringdijk

De dijk met zijn ‘baaien en kapen’ levert een telkens wisselend perspectief. Wat lijken die windturbines in Flevoland dichtbij! Verder naar Enkhuizen en daarna naar Andijk, waar we even het dorp in schieten om een project uit de B+B tijd van Tim te bekijken. Zodra we weer op de dijk zitten barst de enige bui van Nederland los boven ons hoofd. Na Medemblik voert de route langs de rand van de Wieringermeer. In het grijze weer kunnen we met enige moeite de nieuwe windturbines onderscheiden, waarvoor H+N+S het beeldkwaliteitsplan heeft opgesteld.

Op weg naar Kolhorn begint het ook nog stevig te hagelen. De lunch bij Jandirk komt precies op het goede moment. Dankzij de Toscaanse broodsoep warmen we weer lekker op. Daarna splitsen wij ons peloton in tweeën. Tim en Josje kiezen voor een route door het polderland naar Hoorn. Jaap, Hank en Pieter volgend de Omringdijk: eerst naar Schagen en verder langs de Zijpepolder. Hier zijn we onder de indruk van de leegte, het zicht op de duinen en de markante hoge dijk met zijn doorbraakkolken.

Richting Alkmaar voelen we de wind steeds meer in de rug en wordt de snelheid stevig opgevoerd. Via de rand van de Schermer en Avenhorn komen we weer in Hoorn aan. Conclusies? De Westfriese Omringdijk blijkt inderdaad 135 kilometer lang. En je kunt er lekker fietsen. 

Relive video