Hof van Leiden

H+N+S hielp Office Winhov en Studio Linse met het ontwerp van de tuin in het binnenhof van het Stadhuis van Leiden. Het team won met deze tenderinzending de renovatie en aanpassing van het Stadhuis. De binnentuin vormt een belangrijke schakel in de energetische verduurzaming van het stadhuis.

Nieuws 1 juli 2017, Leiden

Het stadhuis van Leiden staat voor een belangrijke opgave. Het bestaande monument wordt verduurzaamd en aangepast aan de nieuwe manier van werken van de gemeentelijke organisatie. Maar bovenal raakt de opgave aan de rol van het stadhuis in de stad. Een plaats waar Leidenaren en bezoekers graag komen; een gastvrij welkom van de gemeente en haar bestuur. Met gerichte, respectvolle interventies wordt het stadhuis geschikt gemaakt voor zijn nieuwe rol.

Het stadhuisplein is het podium voor de verbinding van het stadhuis met het historisch centrum, de geschiedenis van de stad en haar natuur- en cultuurhistorische instellingen. 

De binnenhof van het stadhuis verandert in een ‘Hortus Conclusus’. Met de nieuwe tuin keert het stadhuis terug naar de typologische essentie van het oorspronkelijke ontwerp van Blaauw. Deze hof is de verstilde tegenpool van het levendige Stadhuisplein. Rond de hof liggen de vergaderzalen en de kantoren. De stadsfoyer - de ontvangst van het stadhuis - bevindt zich tussen het plein en de binnenhof. Het hart van de tuin wordt gevormd door de spectaculair bloeiende Tulpenboom. Het is de boom die Boerhaave plantte in de Hortus Botanicus en op het landgoed Oud Poelgeest. De boom die Jan Wolkers inspireerde voor zijn laatste grote schilderij; Het Grote Gele Doek dat te zien is in het Museum de Lakenhal.

 “Met het voorstel Hof van Leiden komt een stukje geschiedenis weer tot leven en werken we tegelijkertijd aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis. Het ontwerp past goed bij onze ambitie de stad te vergroenen en tegelijkertijd sluit de ‘verborgen’ tuin mooi aan op Stad van Ontdekkingen (het stadsmotto van Leiden, red.)”, meldt wethouder Marleen Damen.

Uit het beoordelingsrapport: “De groene tuin biedt op een verrassende manier meerwaarde aan het stadhuis in zijn nieuwe hoedanigheid. Daarnaast komt het voorstel van de tuin voort uit een grondige analyse van het gebouw en wordt de cultuurhistorische betekenis van het gebouw erdoor versterkt.”