IABR 2016

In het weekend van 23 april opent de 7e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) in de Fenixloods 2 in Rotterdam. Met meer dan 30 projecten en een uitgebreid publiek programma wordt bijna 3 maanden lang invulling gegeven aan het hoofdthema The Next Economy. H+N+S is bij drie projecten die hier getoond worden actief betrokken geweest, waarvan twee grote ateliers en één call for projects inzending.

Nieuws 18 april 2016, Rotterdam

De projecten gaan alle drie over de energietransitie; een thema waarin H+N+S zich de afgelopen jaren steeds meer heeft gespecialiseerd en waarin grote maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken samenkomen.

In het IABR-Projectatelier Groningen is op verschillende schalen onderzocht hoe de regio Groningen de energietransitie integraal en proactief kan aanpakken om vanuit het energievraagstuk na te denken over haar eigen toekomst. In 2050 - An Energetic Odyssey is samen met publieke en private partijen ontwerpend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden, kansen en ruimtelijke implicaties voor en van de realisatie van grootschalige winning, transport en opslag van hernieuwbare energie op en om de Noordzee. In Re-Energizing the Subsurface is gekeken de mogelijkheden en de onderlinge ruimtegebruiken voor energie in de ondergrond.

Lees het persbericht van IABR 2016

IABR–Projectatelier Groningen: Naar een Nieuw Energielandschap
2050 - An Energetic Odyssey
Re-Energizing the Subsurface

Credits

IABR–Projectatelier Groningen: Naar een Nieuw Energielandschap

IABR i.s.m. Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Eemsdelta Regio, Regio Groningen Assen

Ateliermeester: Jandirk Hoekstra (H+N+S Landschapsarchitecten)

E&E Advies, Maat Ontwerpers (BE), Quintel Intelligence, van Paridon x de Groot Landschapsarchitecten (i.s.m. LINT), Atelier Stadsbouwmeester Groningen (Specht Architecten, Studio MARCHA, MD Landschapsarchitecten) en DAAD Architecten

Groningen, Nederland

 

2050 – An Energetic Odyssey - De vitale rol van de Noordzee bij de energietransitie

IABR i.s.m. Ministerie van Economische Zaken, Van Oord, Shell, TenneT, Zeeland Seaports, European Climate Foundation, RWE, Natuur en Milieu, Havenbedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Amsterdam

H+N+S Landschapsarchitecten, Ecofys en Tungsten Pro

Noordzee, Nederland

 

Re-Energizing the Subsurface

H+N+S Landschapsarchitecten

Nederland

verdere informatie en gehele projectenlijst van IABR 2016

Interview

In het Financieel Dagblad van 16 april stond een interview met curator Maarten Hajer van de IABR 2016. Ontwerpstudie 2050 — An Energetic Odyssey is een soort Delta-plan van een consortium van grote Nederlandse bedrijven, milieuorganisaties, ontwerpers, havens en het ministerie van Economische Zaken. An Energetic Odyssey is ontwikkeld en ontworpen door landschapsarchitect Dirk Sijmons, naar een idee van Maarten Hajer, voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en nu hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht en hoofdcurator van de IABR 2016.

Lees het artikel op de site van het FD