Langste snelwegpark van Nederland

Bovenop de ringweg A9 van Amsterdam wordt dit najaar het langste snelwegpark van Nederland gerealiseerd. Op het bijna 2,5 kilometer lange dak van deze landtunnel wordt de komende maanden een door ons doorontworpen dakpark aangelegd dat nog volop ruimte biedt aan toekomstige ontwikkelingen, zowel direct erlangs als in het park zelf.

Nieuws Hank van Tilborg 12 oktober 2021, Amsterdam

Het project A9 Gaasperdammerweg in A’dam Zuidoost is bijna klaar. Daarmee komt een eind aan een lange periode van bouwen. In de zomer van 2020 ging het project over van de uitvoeringsfase naar de onderhoudsfase. De aannemerscombinatie IXAS blijft echter voorlopig verantwoordelijk voor onderhoud van de rijksweg en de tunnel.

Rijkswaterstaat en IXAS leveren dit najaar het park op aan de gemeente Amsterdam. In december begint het plantseizoen. Vanaf dat moment plant de gemeente de bomen en struiken op het tunneldak. Het basisontwerp voor het tunneldakpark is gemaakt door de gemeentelijke dienst Ruimte en Duurzaamheid. Dit schetsontwerp is door H+N+S i.s.m. Trafique en de bouwcombinatie doorontworpen en uitgewerkt in een uitvoeringsontwerp. De civiele kunstwerken zijn ontwerpen door Quist Wintermans Architecten uit Rotterdam.

In de directe omgeving van het tunneldakpark is ruimte voor stedenbouwkundige ontwikkelingen. Doordat de A9 nu overkapt is worden deze locaties extra interessant voor herontwikkeling. Langs het traject is nog volop ruimte voor invullingen met o.a. nieuwe woningen. Daarnaast biedt ook het park zelf nog ruimte. Het is de bedoeling dat in de parkstrook nog diverse maatschappelijke functies, zoals sport, een plek kunnen krijgen. Hier is in het plan al op geanticipeerd. Door realisatie van het tunneldakpark ontstaan diverse groene en recreatieve verbindingen tussen de verschillende delen van Zuidoost in het algemeen en in het bijzonder tussen het Nelson Mandelapark aan de ene en het park bij de Gaasperplas aan de andere kant.

Interactieve kaart van de A9 Gaasperdammerweg >

 

Zie voor achtergrondinfo over de Gaasperdammertunnel en het tunneldakpark (artikel Plan Amsterdam)

Bron: Gemeente Amsterdam, dienst Ruimte en Duurzaamheid