Lezing Lefortovo

Lefortovo Landschapsarchitect Hank van Tilborg geeft lezing op de internationale erfgoedbeurs Denkmal Moskou: Lefortovo Park - ooit een prachtige watertuin ontworpen door de Hollander Nicolaas Bidloo voor Peter de Grote.

Nieuws 2 oktober 2013, Amersfoort

Hank van Tilborg geeft vrijdag a.s. een lezing over de revitalisering van het stadspark Lefortovo in Moskou, samen met deskundigen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, als gemeenschappelijk cultureel erfgoed. De lezing vindt plaats op vrijdagmiddag 4 oktober, in het Artplay Design Centrum in Moskou.

In de metropool Moskou ligt het stadspark Lefortovo, een ‘watertuin’ met een bijzondere gedeelde Nederlandse-Russische geschiedenis. Het park ligt op de zuidelijke oever van de inmiddels gekanaliseerde rivier de Yauza, ten oosten van het centrum. Park Lefortovo werd in 1723-1724 door de Nederlandse medicus Nicolaas Bidloo (1673/4-1735) voor de Russische tsaar Peter de Grote (1672-1725) ontworpen en ingericht. Het park is sindsdien diverse keren gewijzigd, vergroot, gemoderniseerd en weer verkleind. Inmiddels ligt het park, dat ooit idyllisch buiten de stad lag, midden in een stedelijke woonwijk en wordt het omringd door hoge woongebouwen, een universiteit, militaire gebouwen en snelwegen. Het park wordt intensief gebruikt door de omwonenden, maar verdient een cultuurhistorisch verantwoord herstel. Hiertoe is door H+N+S i.s.m. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een Cultuurhistorische Atlas samengesteld als een experimenteel instrument voor analyse en waardering, als onderdeel van het Nederlands-Rusland 2013-vriendschapsjaar (NLRF2013).

De Internationale Erfgoedbeurs is het platform voor de kennisuitwisseling op het gebied van de omgang met historisch erfgoed. De beurs is gekoppeld aan een uitgebreid congres/lezingenprogramma wat het actuele debat voedt. De beurs biedt zo een platform voor innovatie en voor uitwisseling tussen professionals, beleidsmakers en burgers in binnen- en buitenland.