Bureauexcursie Luxemburg-Metz 14-17 juni 2018

Afgelopen weekend bracht het team van H+N+S een bezoek aan Luxemburg en Metz in het kader van onze jaarlijkse excursie. Twee steden met een rijke geschiedenis en een bijzondere band met de rivieren die de stad doorkruisen. Het was een weekend van contrasten, in architectuur, topografie en beleving. Zo was er aandacht voor stadsvernieuwing in Metz en herontwikkeling van industrieel erfgoed in Esch-sur-Alzette, maar ook voor rivierparken en Opera. Het gevarieerde programma belichtte diverse thema’s waar H+N+S zich mee bezig houdt en bood dus veel inspiratie.

Nieuws 21 juni 2018, Luxembourg

Een project dat indruk maakte was Belval Ouest, een nieuwe stadswijk gebouwd tussen de restanten van een ijzermijn in Esch-sur-Alzette. De moderne architectuur van de woontorens en universiteitsgebouwen steekt fel af tegen de - deels roestende - restanten van de mijn, wat nog eens extra aangezet wordt door een interessante mix van spontaan opgekomen planten en strak aangelegde pleinen en vijvers met waterplanten in een hoog-stedelijke context.

Esch sur Alzette
Esch sur Alzette
Esch sur Alzette

In Metz beleefden we de charme van de oude stad, de klassieke parken en de routes langs de middeleeuwse vestingwerken. In het jonge “Quartier de l’Amphitheatre” was echter ruimte voor meer moderne architectuur en de principes van urban ecology. En we bekeken natuurlijk het museum Pompidou. In het Parc Jean-Marie Pelt, ontworpen door Jacques Coulon en Laure Planchais, krijgt het riviertje de Seille weer de ruimte bij hoog water en dient het park als natuurlijke waterzuivering voor de stad. Ook is het hier goed toeven als (stunt)fietser en is er genoeg te zien en te doen voor de wandelaar. 

Eiland van Petit Saulcy, Metz
Vestingwal van Metz
Centre Pompidou Metz
Pénétrable Jaune van Jésus-Rafael Soto, Centre Pompidou Metz
Parc de la Seille, Metz
Parc de la Seille, Metz

In goede H+N+S traditie is de stad Luxemburg per fiets verkend, wat velen vanwege de grote hoogteverschillen en kasseien toch wat angst inboezemde. Gelukkig viel het parcours mee en hebben we veel kunnen zien van de indrukwekkende stadsmuren en steile straatjes. 

Plateau Kirchberg op de andere oever van de Alzette is het huidige financiële, culturele en bestuurlijke hart van de stad. Landschapsarchitect Peter Latz creëerde twee langgerekte en afwisselende parken als welkom groen en ecologisch contrast tegenover het geweld van asfalt en hoogbouw. Ook bekeken we op Kirchberg werk van Nederlandse collega’s: Okra maakte hier een plan voor een eetbare openbare ruimte in één van de woongebieden. Daarnaast brachten we een bezoek aan de prachtige buitenruimte rond museum het Mudam (Museum voor Moderne Kunst) en het fort van Thüngen. Dit Parc Dräi Eechelen is ontworpen door Michel Desvignes.

Parc Central, plateau de Kirchberg
Parc Central, plateau de Kirchberg
Parc Central, plateau de Kirchberg
OKRA orchard, Plateau de Kirchberg
Parc Klose-Groendchen, plateau de Kirchberg
Skatepark Peitruss
Parc Cessange, Luxembourg

De opvoering van Debussy’s opera Pelleas et Melisande in het Grand Theatre was de indrukwekkende afsluiter van de zaterdag én het programma in Luxemburg, waarna we op zondag weer terug zijn gereisd naar Nederland. In Maastricht lieten we ons door Louis Prompers vertellen over de ins-and-outs van de overkapping van de A2; een technisch en organisatorisch hoogstandje waar de stad nu de vruchten van kan gaan plukken op de Groene Loper. 

Ook sloot oud-collega Jasper Hugtenburg van Stichting ARK aan, om te vertellen over het Grensmaasproject in Meers, waar grindwinning wordt gecombineerd met het ontwikkelen van natuur en een breed stroombed van de Maas. Wederom een interessante bestuurlijke casus, met een voor Nederland uniek en dynamisch rivierlandschap als resultaat. 

Het Grensmaasproject, Meers
Het Grensmaasproject, Meers
Het Grensmaasproject, Meers
Het Grensmaasproject, Meers
De Groene Loper, Maastricht
De Groene Loper, Maastricht

Deel deze pagina

Deel deze pagina op LinkedIn