Opening Maasvlakte Plaza

Het Havenbedrijf Rotterdam opende op woensdag 3 mei Maasvlakte Plaza, een grootschalige truckparking met moderne voorzieningen voor chauffeur en vrachtwagen. ‘Het nieuwe concept moet de nieuwe standaard worden voor beveiligd parkeren van vrachtwagens en een verbetering betekenen van zowel de bereikbaarheid van de haven als de logistieke efficiency’, aldus Ronald Paul, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Nieuws 8 mei 2017, Maasvlakte

Maasvlakte Plaza is een bewaakte truckparking met 359 parkeerplaatsen, waarvan ruim 80 plaatsen geschikt worden gemaakt voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen. Ook komen er voorzieningen voor trailers, ECO-combi’s (extra lange vrachtwagens), koelcontainers en bijzondere transporten. Maasvlakte Plaza is hiermee één van de grootste beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens in Europa. Door de aanleg verdubbelt het aantal van beveiligde parkeerplaatsen in een klap de haven naar 750.

Luchtfoto (c) Paul Martens

Voorzieningen

Naast de truckparking herbergt het park een breed scala van voorzieningen. In het centraal gelegen gebouw zit een vestiging van restaurant Routiers (ook volgens een nieuw concept met o.m. aandacht voor gezond eten), een informatiebalie van Secure Logistics en voorzieningen, zoals douches, toiletten en wasgelegenheden. Naast het parkeerterrein komt een vestiging van de Kramer Group. Daar kunnen o.a. kleine reparaties aan containers worden uitgevoerd en is er een voorziening voor het wegen van containers. In september gaat een tankstation van Shell open.

Vogelvallei

Onderdeel van het project is eveneens de herinrichting en uitbreiding van de zogeheten Vogelvallei. Dit deel is vorig jaar opgeleverd. De oude Vogelvallei moest plaats maken voor de truckparking. Met de nieuwe aanleg is een groot aaneengesloten natuurgebied van 21 hectare ontstaan. Onlangs maakte Bureau Stadsnatuur bekend dat het goed gaat met het vogelbestand. Diverse broedvogels hebben de weg naar het nieuwe gebied weten te vinden. 

Succesvol

‘Uit een recente telling is gebleken dat de meeste soorten die we verwachtten inmiddels weer terug zijn”, aldus Garry Bakker van Bureau Stadsnatuur Rotterdam. ‘In januari zaten er ruim 300 Wintertalingen en onlangs zag ik alweer broedende Kieviten, Scholeksters, Brandganzen en een groot aantal territoriale Bergeenden. Het ziet ernaar uit dat een groot aantal Kleine mantel- en Zilvermeeuwen is uitgeweken naar de Vogelvallei om er te broeden op de eilanden. De eerste Lepelaars hebben het gebied ook weer gevonden als rustplaats. Kortom, het gebied voorziet in de functie waar het voor is aangelegd.’

 

Lees meer over het project