Parkbruggen Windesheim

In de zomer van 2021 zijn de nieuwe parkbruggen op landgoed Windesheim geopend. Het ontwerp is van de hand van NEXT architects in samenwerking met H+N+S. Met de parkbruggen is in de traditie van het romantisch parkontwerp van Jacob Otten Husley in één klap weer een interessante laag van ‘tuincieraeden’ aan het landgoed toegevoegd.

Nieuws 15 september 2021, Windesheim

Masterplan

De in het hart van landgoed Windesheim gelegen gelijknamige historische buitenplaats is niet ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog en de opvolgende periode heen gekomen. Na een periode van verval en verwaarlozing is enkele jaren gelden het tij gekeerd en wordt weer geïnvesteerd in het park. In opdracht van de Stichting Landgoed Windesheim is door H+N+S een masterplan opgesteld wat de basis vormt voor een stapsgewijze aanpak. Met de nieuwe parkbruggen wordt hier een grote stap in gezet.

Masterplan Landgoed Windesheim
Parkbruggen

Intentie

Van de oorspronkelijke bruggen is wel de plek bekend, en van een brug een handschets van Husley waaruit de intentie blijkt. Onbekend is of deze brug daadwerkelijk is gerealiseerd en of de andere bruggen er ook zo uitzagen, of heel anders. Om deze reden is voor een nieuw ontwerp gekozen, dat echter wel aansluit bij de specifieke plek van elke brug in het plan. De bruggen zijn hierdoor wel familie van elkaar, maar allemaal anders. Er is een hoge en een lage variant. Ook is een bijpassend landhek ontworpen.

Hoogtepunten

De wandeling over de buitenplaats is hierdoor verrijkt met nieuwe hoogtepunten. Op enkele bruggen zijn zitplekken verwerkt. De bruggen zijn uitgevoerd in cortenstaal: de komende tijd zullen de bruggen verkleuren van staal, naar vuurrood en uiteindelijk zullen ze heel donkerbruin worden, waardoor ze mooi afsteken in het bos maar er uiteindelijk steeds meer in opgaan. De witte leuning zorgt voor een mooi accent bij de verdere heel rustige, natuurlijke afwerking.

Uitzichtpunt
Vlnr: Hank van Tilborg, Louis Buiting (bruggenbouwer), Michel Schreinemachers (architect)
Landhek

Deel deze pagina

Deel deze pagina op LinkedIn