Spiegelwaal Nijmegen in werking

In het weekend van 6 en 7 januari loopt heel Nijmegen uit om te genieten van het hoge water in het stedelijke rivierpark. De winterzon die reflecteert in de enorme watervlakte levert een spectaculair beeld op. De Zalige Brug kan alleen bereikt worden via de speciaal hiervoor aangelegde stapstenen: een attractie waarvoor velen graag even in de rij willen staan. Op zondagmiddag begint ook het pad op de landtong te overstromen. De waterstand stijgt naar verwachting nog enkele dagen door.

Nieuws 8 januari 2018, Amersfoort

De Waal maakt bij Nijmegen een scherpe bocht en vernauwt zich hier bovendien in de vorm van een flessenhals. Door de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter meer landinwaarts te verleggen, is ruimte ontstaan voor een nevengeul voor de Waal die bij hoogwater extra capaciteit biedt voor de waterafvoer. Water stroomt over de drempel in de zomerdijk in de nevengeul vanaf een waterstand die overeenkomt met een peilhoogte van 12,50 m + NAP bij Lobith. 

Dit levert een schitterend beeld op waarbij goed zichtbaar is wat het verschil in waterpeil is tussen het begin en het eind van de Spiegelwaal 2,5 km verderop. Dit beeld is gevangen in onderstaande drone-opnames van Studio White Cat in opdracht van de gemeente Nijmegen. 

Naar de video van de drone opnames Spiegelwaal Nijmegen

Ook de Zalige Brug staat ten dele onderwater. Deze brug, ontworpen door NEXT Architects, verbindt het eiland van Lent met het vaste land. Hij is zo ontworpen dat de brug bij hoog water deels onderwater komt te staan. Stapstenen houden de verbinding intact en dagen bezoekers uit de oversteek te wagen. Tip: het kortingspercentage op een bittergarnituur bij café de Zon stijgt gelijk met de waterstand!

Kanoërs maken gretig gebruik van nevengeul bij Nijmegen - De Gelderlander

Deel deze pagina

Deel deze pagina op LinkedIn