Test Duinkarkas op Vlieland

Deze zomer staat voor Inge Kersten (H+N+S Landschapsarchitecten) en Jorrit Noordhuizen (NOHNIK) in het teken van zand, zand en nog eens zand. Op Vlieland zullen zij eind juli het duinkarkas bouwen en dat gedurende 4 maanden laten staan om te testen of hun ontwerp een effectieve 'stuifzandvanger' is. Via social media en deze website zullen we een beeldverslag van het experiment geven.

Nieuws 11 juli 2016, Vlieland

Vijf jaar geleden ontwierpen Inge en Jorrit de installatie als afstudeerproject. Het karkas was toen ontwikkeld met in het achterhoofd de ruwe duinkust van North Carolina in de Verenigde Staten waar door de intensieve stedelijke ontwikkeling en de erosie van de hoogdynamische kust de eilanden langzaam maar zeker verdwijnen. Het karkas is ontwikkeld om duinen in een stedelijke omgeving te laten ontwikkelen.  

Ze hebben het ontwerp in een windtunnel getoetst en het werkte, maar of het ook op grote schaal en onder onvoorspelbare omstandigheden werkt hebben ze toen niet kunnen testen. Dankzij de Open Oproep voor 'Het Experiment' van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de omgevingspartijen op Vlieland (RWS, SBB, gemeente) kunnen ze hun stellage op Vlieland uitproberen. Komende zomer zetten ze het bouwwerk van 60 of 90 meter neer op het strand naast de opgang naar het Reddingbootpad. Hier hebben wind en zee vrij spel en komen relatief weinig recreanten, dus kan het bouwwerk ongestoord worden getest. 

 

Artikel in Leeuwarder Courant

groeimodel fase1-v2.jpg
Impressie duinvorming rondom het duinkarkas
duinkarkas4 copy.jpg
Het duinkarkas net na afronding (foto: Jelle Rietveld)