Waarschuwing voor overstromingen

"Het leven aan de kust wordt bedreigd - langs de Noordzee en alle zeeën van de wereld. De habitat van mens en dier komt in gevaar. In Europa waren de Nederlanders de eersten die het drama van de situatie erkenden. In plaats van zichzelf af te sluiten geven ze ruimte aan de natuur."

Nieuws 15 november 2019, Zürich/Amersfoort

In de weekendeditie van de Neue Zürcher Zeitung verscheen afgelopen week een beschouwing van Anja Jardine (met beelden van Kadir van Lohuizen) over het anders omgaan met natuurlijke processen als voorwaarde voor leven in deltagebieden.

Enkele projecten van H+N+S worden hierin aangehaald. Het betreft de projecten Zandmotor, Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en Ruimte voor de Waal Nijmegen. Een verdere uitbreiding van de dijken alleen zou geen oplossing meer kunnen bieden. Na duizenden jaren stilstaan, besloten de Nederlanders in 2000 om een radicale paradigmaverschuiving te maken: bouwen met de natuur. De eerste strategische heroriëntatie pleitte voor 'Ruimte voor de Rivier'.

"Iemand die er vanaf het begin was, is landschapsarchitect Pieter Schengenga van H+N+S Landschapsarchitecten in Amersfoort. Het kantoor is één van de vroege vertegenwoordigers van de filosofie waarvoor Nederland wereldwijd bekend is geworden: de mens kan landschap 'maken', op voorwaarde dat hij de werking van natuurlijke systemen begrijpt en respecteert. Zowel New York na orkaan Sandy, als New Orleans na orkaan Katrina hebben de Nederlanders geraadpleegd. Deskundigheid op het gebied van watercycli, bodemdaling, binnendringen van zout water, aquatische ecologie enz. moet ten grondslag liggen aan de technische oplossingen, zegt Schengenga. Het doel van de 34 Ruimte voor de Rivier projecten is natuurlijk de veiligheid van de inwoners van het land, maar ook de kwaliteit van de woon- en leefgebieden. Het gaat om de schoonheid in de esthetiek van een functionerend systeem."

Meer over het project De Zandmotor >

Lees hier over het project IJsseldelta >

En project Ruimte voor de Waal hier >

 

Lees hier het originele artikel