Waterwoud eindelijk in z'n natuurlijke habitat!

De samen met NEXT architects door ons ontworpen installatie Waterwoud ontving onlangs een eervolle vermelding van de jury van de Rotterdamse architectuurprijs RAP2021. Deze eerste uitkijktoren in een reeks van meerdere Maaspoints is echter pas sinds kort ook echt in zijn natuurlijke habitat te bewonderen.

Nieuws Hank van Tilborg 29 september 2021, Rotterdam

De natuurinclusieve uitkijkplek ontwierpen we in 2018 in opdracht van het jarige bedrijf Van Oord (Rotterdam). Een jaar later, eind 2019 is Waterwoud gerealiseerd en geopend voor publiek. Het is een opvallend element langs de Nieuwe Maas en een belangrijk onderdeel van het ‘rondje Stadionpark’ dat in ontwikkeling is. Het ontwerp kon echter nog niet ten volle functioneren noch begrepen worden omdat de context lange tijd nog niet gerealiseerd was. Tot nu.

fotobeelden: aannemerscombinatie Van der Ven – Martens en Van Oord

Afgelopen periode is door de gemeente Rotterdam het getijdenpark Eiland van Brienenoord aangelegd. Er zijn op diverse plekken zitplekken, paden en andere uitkijkplekken toegevoegd, in lijn met het ontwerp van Waterwoud die de toon zette. Tevens is ruimte aan de rivier teruggeven en getijdennatuur gerealiseerd, onder andere op de kop van het eiland. Hierdoor staat sinds de herfst van 2021 Waterwoud zoals bedoeld in z’n natuurlijke habitat, met de ‘voetjes’ in de getijdennatuur.

Beeld: Martens en Van Oord – Van der Ven
Beeld: Martens en Van Oord – Van der Ven
Beeld: Martens en Van Oord – Van der Ven
Beeld: Martens en Van Oord – Van der Ven

Over de totstandkoming van het getijdenpark Eiland van Brienenoord is door de aannemerscombinatie Martens en Van Oord - Van der Ven en opdrachtgever gemeente Rotterdam een impressieboek gemaakt waarin ook Waterwoud is opgenomen.

 

Zie voor achtergrondinfo over Waterwoud:

hnsland.nl/nl/projects/waterwoud

hnsland.nl/nl/publications/waterwoud-eerste-maaspoint

maaspoints.nl/het-eiland-van-brienenoord

 

Meer info over het getijdenpark Eiland van Brienenoord