Dutch Design Award + Zaligebrug

Zaligebrug winnaar Dutch Design Award

“Een brug bouwen die zijn werk niet goed doet. Dat kan alleen in Nederland,” vertelt de internationale jury over de Zaligebrug, winnaar van de Dutch Design Awards 2018. De brug van NEXT architects i.s.m. H+N+S Landschapsarchitecten maakt de fluctuatie van het waterpeil van de Waal in Nijmegen zichtbaar en voelbaar. Als het water stijgt, komt de brug langzaam onderwater en wordt onbereikbaar. De jury prees de creatieve omgang met het waterveiligheidsvraagstuk: de brug wordt een icoon voor de typisch Nederlandse aanpak op het (samen)leven met water.

Nieuws 25 oktober 2018, Eindhoven

Het vergde lef van de opdrachtgever. Het resultaat is een prachtige verbeelding van (een van) de effecten van klimaatverandering die de gebruiker letterlijk deel laat uitmaken van die gevolgen,” aldus de internationale jury.

De Zaligebrug is onderdeel van Ruimte voor de Waal één van de 30 maatregelen die samen het nationale waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier vormen. Het project was alleen mogelijk dankzij de nauwe en integrale samenwerkingen tussen de opdrachtgevers - waaronder de Gemeente Nijmegen, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland - de andere betrokkenen en de inwoners. Het multidisciplinaire team van Ruimte voor de Waal slaagde er in om een complex, civieltechnisch vraagstuk om te buigen in een kans om de ruimtelijke kwaliteit in het gebied te ontwikkelen. 

Naast de Zaligebrug vielen Cow&Co (Anastasia Eggers & Ottonie von Roeder) en Het grootste museum van Nederland (Museum Catharijneconvent en Fabrique) in de prijzen. Alle ontwerpen zijn tijdens de Dutch Design Week van 20 t/m 28 oktober te zien op de Dutch Design Awards Tentoonstelling in het Veemgebouw, Eindhoven
 

Zaligebrug wint Dutch Design Award

Deel deze pagina

Deel deze pagina op LinkedIn