Zeeuwse tuin in aanleg

Een volgende stap in de aanleg van de Zeeuwse tuin in Ouddorp is gerealiseerd. Eerder werden de paden en terras aan achterzijde van de woning met schellevistegels bestraat, afgelopen week zijn de klinkerpaden in de voortuin aangelegd. Voor komende weken staat het grondwerk en ophogen in de achtertuin op het programma.

Nieuws 4 februari 2014, Ouddorp

kracht van de plek

De kavel ligt aan een van de besloten linten in het karakteristieke schurvelingenlandschap op de Kop van Goeree. De kracht van de plek zit hem in de ligging aan het lint, zichtlijnen naar het omringende landschap en de duidelijke ruimtelijke begrenzing aan de lange zijden (houtwal en schurveling). In het ontwerp is ingespeeld op een tweedeling in de tuin, een voortuin gericht op het lint en de zichtbaarheid van het huis met strak lijnenspel van paden & hagen en de ‘losse’ achtertuin met veel ruimte en zichtlijnen op het omringende schurvelingen landschap. De ‘knip’ ligt op de grens tussen het oude huisje en de moderne uitbouw uit 2005, ontworpen door architect Jules van Vark. De uitbreiding is als een moderne schuur met zwartgeteerde planken achter het bestaande woonhuis gezet en pakt de hoekverdraaing tussen het lint en de kavel mooi op.

tuinontwerp

In het tuinontwerp wordt deze opzet doorgezet; er is ingezet op twee tuindelen. De bestaande situatie is zoveel mogelijk gerespecteerd. Door het op strategische plekken verwijderen van beplanting en het ordenen van de diverse elementen als boomgaard, speeltoestellen en moestuin ontstaat er rust en worden de lengterichting van de kavel alsook de kenmerkende zichtlijnen op de omgeving geaccentueerd. De ruimtelijke begrenzing is versterkt door aanleg van een robuuste houtwal die beschutting biedt tegen de westenwind. Het hoogteverschil tussen tuin en woning is opgelost door een licht oplopend grasveld, grote hoogteverschillen zijn door traptredes in de paden en door hagen met geïntegreerde (onzichtbare) keerwanden opgelost.