Nieuws

Bureauexcursie 2022

26 september 2022
Nederland en België

Als finale van een drieluik in het kader van het 30-jarig jubileum, leidde de H+N+S bureauexcursie ons dit jaar via Nederland naar België. Van 15 tot 17 september 2022 hebben we in lijn met de vorige edities onze eigen, gerealiseerde projecten bezocht én projecten van collega ontwerpbureaus. Ondanks de regenbuien was het weer een geslaagde editie vol inspiratie, enthousiasme en verbinding.

We trapten de excursie af met een bezoek aan het Biesbosch museumeiland en de Polder Noordwaard, waar we het samenspel tussen waterveiligheid, landbouw en natuurontwikkeling vanaf enkele tussenstops hebben waargenomen. Bij Fort de Roovere in Halsteren gaf Ad Kil (RO&AD Architecten) ons een inkijk in het boeiende en dynamische proces van de totstandkoming van de ‘Mozesbrug’ en de uitkijktoren ‘Pompejus’. Donkere wolken en een aantal druppels: snel zuidwaarts richting Brussel!

Onderweg op de Antwerpse ring lieten we de toekomstige overkappingen en Ringpark Zuid nog even links liggen. In Brussel ging onze verkenningstocht van start met een wandeling door de Noordwijk. We volgden de voormalige loop van de Zenne in het Zennepark, richting Tour&Taxis waar we vanaf het spoorse padenverloop van het Pannenhuispark de openheid van de vallei en de herontwikkeling van de site op afstand konden overzien. Natuurlijk hebben we ook even binnengekeken bij de vernieuwde Gare Maritime en het Herman Teirlinckgebouw.

Op vrijdag waren we te gast op het vernieuwde kantoor van samenwerkingspartner 51N4E aan het noordstation voor een boeiende presentatie over een lopend onderzoek en een project in uitvoering. Al fietsend hebben we de draad weer opgepakt: KANAL – Centre Pompidou in aanbouw, de gesloten poort van de vierwindentuin in Sint-Jans-Molenbeek, de transformatie van verkeersader naar voetgangerszone rond de Beurs, de BIGH-stadsboerderij op de Abattoirsite in Anderlecht en de krachtige, maar fijngevoelige herinrichting van het voorplein van Sint-Gillis. De sterkere fietsbenen zijn nadien richting Ter Kamerenbos de grotere Brusselse groenstructuren en het Dumonplein gaan verkennen, terwijl de collega’s al wandelend duurzame initiatieven in de binnenstad bezochten als onderdeel van het festival ‘Brusselse Kost’.

Aangenaam verrast door de kleine en grote transformaties, de toegenomen leefbaarheid en de bruisende dynamiek van de hoofdstad, vervolgden we op zaterdag onze bureauexcursie richting Leuven voor een bezoek aan H+N+S-project ‘park Belle-Vue’.  Na een tussenstop bij de abdij van Averbode en een bezoek aan C-Mine in Genk staken we de grens over richting Maastricht en ENCI-groeve, waar Daniel Rademacher (Rademacher de Vries Architects) ons meenam in het meeslepende verloop van verleden, heden en toekomst van de voormalige groeve. Uiteindelijk sloten we de excursie samen af op het terras op de Sint-Pietersberg met een prachtig panorama over Maastricht, tevreden en verwonderd over alle indrukken.

Onze projecten, die wij tijdens deze excursie bezochten zijn opgenomen in ons jubileummagazine, klik hier voor meer informatie.