Nieuws

Fort Pannerden in blad Rijksdienst Cultureel Erfgoed

11 mei 2020
Amersfoort

Onder de mooie titel “Stroom uit de stroom" verscheen een artikel over ons project “Fort Pannerden als elektriciteitscentrale” in het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vlak voor de grens met Duitsland duikt er aan de Waal een stenen heuvel op: Fort Pannerden. Het is in de negentiende eeuw gebouwd om de oprukkende vijand van de rivier te schieten. Het idee is nu om in de kribben turbines te plaatsen die met de waterkracht stroom opwekken. Het fort als duurzame elektriciteitscentrale dus.

Het rommelt in het Nederlandse landschap. Nieuwe bebouwing, maar ook windturbines en zonnepanelen stuiten steeds vaker op breed verzet. Veel mensen zijn gehecht aan hun directe woonomgeving en behouden die graag zoals deze al jaren is. Daarom zijn initiatieven interessant die verkennen hoe je hernieuwbare energie, erfgoed en verfrissende samenwerking succesvol kunt integreren. Zo verkenden Stichting Fort Pannerden en de bedrijven Sustainomy, RO&AD Architecten en H+N+S Landschapsarchitecten hoe dit historische fort van milieuvriendelijke elektriciteit gebruik zou kunnen maken.

Het project ‘Fort Pannerden’ is een uitwerking van de studie ‘De Energielinie’ die wij eerder uitbrachten, in samenwerking met de RCE. Klik hier voor meer informatie over de ontwerpstudie Energielinie .