Nieuws

JLAU - Japanse Landscape Architects Union

9 juni 2022
Online

Wat kunnen Japanse landschapsarchitecten leren van de Nederlandse praktijk van landschapsarchitecten? Op maandag 30 mei was H+N+S uitgenodigd als gastspreker voor het webinar dat was georganiseerd door de Japanse Landschapsarchitecten Vereniging. Bijna 100 Japanse landschapsarchitecten schoven aan vanuit Japan, terwijl de sprekers, Yuka Yoshida, Hank van Tilborg en Pieter Schengenga vanuit het kantoor van H+N+S in Amersfoort aangesloten waren. Het onderwerp van de lezingenreeks was ‘Groene Infrastructuur; hoe groene infrastructuur te integreren in het werk van landschapsarchitecten?’ In het licht van de klimaatuitdagingen verandert de rol van landschapsarchitecten in de maatschappij. In Japan is dat ook het geval, maar toch is het een uitdaging om dit in het werk van landschapsarchitecten te realiseren.

H+N+S-directeuren Hank van Tilborg en Pieter Schengenga deelden hun visie die voortkomt uit de 30-jarige geschiedenis van het bureau om het landschap als systeem te benaderen. Dit vormt de basis van onze aanpak - we streven ernaar om dit te bereiken in elk project waar we bij betrokken zijn. Door de presentatie van twee projecten die deze aanpak uitbeelden, Maasvlakte 2 in Rotterdam en Rebuilt by Design – Living with the Bay in New York, deelden we met de Japanse collega's onze ideeën over hoe groene infrastructuur een rol speelt in complexe, meerschalige, multidisciplinaire projecten.

Het webinar eindigde met een dialoog tussen de presentatoren, panelleden en het publiek. De vragen gaven een beeld van de verschillen in de manier waarop landschapsarchitecten in Japan en Nederland werken, maar we delen de doelen en de wens om een betere leefomgeving te creëren voor toekomstige generaties.