Nieuws

N69 winnaar LILA Award 2022

16 juni 2022
Valkenswaard

De Nieuwe Verbinding N69, groenste weg van de provincie Noord-Brabant, is winnaar (ex aequo) van de 2022 Landezine International Landscape Award (LILA), in de categorie ‘Infrastucture’! De jury roemt de wijze waarop de ecologische impact van de weg is meegenomen en het dwarsprofiel van het asfalt tot een minimum is beperkt. “This is how we should do roads”.

De Nieuwe Verbinding N69 vormt als groenste verbinding van Brabant een nieuwe provinciale weg tussen Veldhoven en de bestaande N69 ten zuiden van Valkenswaard. De belangrijkste opgave voor de inpassing van het nieuwe tracé was het minimaliseren van de impact op het waardevolle landschap, natuur, waterhuishouding en recreatie van de beekdalen van de Run en de Keersop. De 8,5 kilometer nieuwe weg slingert als sobere lijn door het landschap. Een robuust groen raamwerk is ontworpen over, onder en langs het nieuwe tracé waar talloze ecologische verbindingen in zijn verwerkt en alle kunstwerken als slanke ingetogen bogen zijn door-ontworpen.

Hiermee heeft H+N+S de prijs in de categorie Infrastructuur tweemaal op rij gewonnen, waar vorig jaar gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum in de prijzen is gevallen.