Stedenbouwkundige, landschapsontwerper

Lea Soret

Achtergrond

Léa Soret (1993) studeerde architectuur aan de Ecole Nationale Supérieure d'Architecture et de Paysage de Lille, Frankrijk en behaalde haar masterdiploma in 2017. Na haar afstuderen werkte Léa een paar maanden als architect in Lille voordat ze besloot te verhuizen naar Amsterdam om de​​master Urbanism te beginnen aan de Academie van Bouwkunst. Tijdens haar studie werkte Léa binnen verschillende bureaus om de tools en grenzen van haar praktijk te verkennen. Tijdens haar opleiding werkte ze bij FABRICations, maar ook bij URHAHN en de Vereniging Deltametropool. Sinds 2022 is ze werkzaam bij H+N+S.

Aandachtsvelden

In de zomer van 2021 presenteerde Léa haar masterscriptie stedenbouw. ​​Haar afstudeerproject "New Equilibrium, a rural strategy for the 'Vallées, coteaux et plateaux du Pays d'Auge'" is een 'research by design'-project dat het landschap, landbouw, stakeholders, stedelijke ontwikkeling en nieuwe infrastructuur verbindt door precieze interventies in een volledige vallei - alleen mogelijk dankzij een diepgaande stakeholderanalyse, scenarioplanning, de zoektocht naar een nieuw 'businessmodel' en systemisch en geïntegreerd denken. Léa gebruikte deze expertise ook om deel te nemen aan een wedstrijd voor een kritiek gebied, in Saint-Etienne (Frankrijk), dat onderhevig is aan overstromingen en stadsvernieuwing nodig heeft. Samen met twee collega's en vrienden van de Academie wonnen ze de eerste prijs en zullen ze worden ze betrokken bij de toekomstplannen voor de stad.

Léa werkt sinds januari 2022 bij H+N+S, waar ze werkt als stedenbouwkundige en zich vooral richt op grootschalige integrale projecten waar stedenbouwkundige en landschappelijke problematiek zich vermengen en versmelten. Léa heeft een fascinatie voor diepgaand en locatiespecifiek onderzoek, op zoek naar de hefbomen en hoekstenen voor projectontwikkeling, terwijl ze dit combineert met de kansen die dit kan bieden voor lokale en toekomstige belanghebbenden, het milieu, het klimaat en kwaliteit van leven. Ze werkt graag van het grote naar het kleine en vice versa en gebruikt deze veelzijdige expertise in verschillende projecten: in zeer dichte (of niet) stedelijke omgeving, landschap, delta's en rivierdalen. Ze krijgt veel energie van multidisciplinaire samenwerking met Nederlandse en buitenlandse professionals.

Nevenactiviteiten

Hoewel ze haar opleiding heeft afgerond, is Léa nog steeds betrokken bij de Amsterdamse Academie van Bouwkunst als projectdocent voor studenten stedenbouwkundig ontwerp.

Naast haar werk is Léa te vinden in Amsterdam, waar ze lokale markten bezoekt en diners kookt voor vrienden, en daarnaast graag veel sport, waar de stad het toelaat.