bron + spiegel

Maak kennis met Hank van Tilborg

Na ruim 25 jaar maakt de oorspronkelijke directie dit jaar plaats voor drie nieuwe directeuren. H+N+S introduceert Hank van Tilborg (1972), die sinds 2006 werkzaam is bij H+N+S en in 2011 tot de directie van het bureau is toegetreden. Zijn expertise ligt op het vlak van de conceptuele visie- en planvorming en de doorwerking daarvan in het concrete landschaparchitectonisch ontwerp, waarbij naast de werking de beleving centraal staat.

Nieuws 20 april 2017, Amersfoort

Hank publiceert met grote regelmaat en was van 2004 tot 2015 redactielid van 'Blauwe Kamer'. Hij is actief in het onderwijs aan de Academies van Bouwkunst te Amsterdam, Arnhem en Rotterdam en de Wageningen UR. Van 2007 tot 2010 is hij lid geweest van het bestuur van de Groene Sociëteit en van de programmaraad van het Utrechtse architectuurcentrum AORTA. Sinds 2015 is hij lid van de commissie beeldkwaliteit van de Gemeente Nijmegen. Vanaf 2016 is hij lid van het Ruimtelijk Kwaliteitsteam Waalsprong in Nijmegen, het Kwaliteitsteam Waalbrug en het Kwaliteitsteam Stadsblokken-Meinerswijk Arnhem. Vanaf 2017 is Hank lid van de External Advisory Committee van de Leerstoelgroep Landschapsarchitectuur, WUR.

Hank is gek van voetbal en gepassioneerd wielrenner, mountainbiker, bergbeklimmer en skiër.

Hank licht het plan voor het NMM toe (foto's: Heijmans)

Interview

Wie/wat heeft je geïnspireerd om landschapsarchitect te worden?

Ik wist al op mijn 14e wat ik wilde worden, nadat ik in het Brabants Dagblad een krantenartikeltje las over een ontwerper die op een landgoed een beek heraanlegde en opnieuw liet meanderen. Toen wist ik: ‘dit wil ik ook’! Op school vroeg ik vervolgens: 'wat moet je studeren om dit te kunnen doen?’ Zo ben ik in Wageningen terecht gekomen. Het krantenartikeltje heb ik nog wel ergens liggen. 

Wat is je sterkste kwaliteit als landschapsarchitect? 

Ik denk dat ik conceptueel en strategisch sterk ben, snel hoofd- en bijzaken kan onderscheiden en keuzes durf te maken, verbaal sterk ben, de nodige overtuigingskracht heb en goed mensen kan enthousiasmeren. Daarnaast werk ik nauwgezet, zoek graag zaken tot op het bot uit en heb een open mind. Dit leidt hoop ik tot gedegen, goed doordachte en gedragen ontwerpen. Zwakke eigenschappen heb ik overigens ook een hoop en ik leer nog elke dag bij. Misschien is dat wel mijn beste eigenschap trouwens: elke dag beter willen worden. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd!

Entreegebied Nationaal Militair Museum

Wat zou iedere landschapsarchitect moeten kennen of bezocht hebben en waarom? 

Dat zijn er veel. Ik ontdek steeds nieuwe plekken, soms ver weg, soms vlak bij. Onlangs heb ik lezingen gegeven over plekken die ik recent bezocht heb en grote indruk op me hebben gemaakt. De oorlogsbegraafplaatsen van Sir Edwin Lutyens bij Ieper uit WWI horen daarbij. Ik heb een zwak voor herinneringslandschappen, landschappen die verhalen met zich mee dragen. Eén van mijn andere topfavorieten is Lanzarote, een van de Canarische eilanden. De kunstenaar-architect Cesar Manrique heeft daar waanzinnig mooie dingen gemaakt. Pieter heeft me getipt daar heen te gaan.

Mijn favoriete plek waar mijn sportershart en vakmatige fascinatie samen komen is de Mont Ventoux. Die grote kale berg die daar zo ongenaakbaar los in het landschap van de Provence ligt, met de Alpen op de achtergrond. 

Lanzarote

Waar ben je het meest trots op in je carrière en waarom? 

Ik ben denk ik toch wel het meest trots op het Nationaal Militair Museum Soesterberg. Vanwege het eindresultaat natuurlijk en vanwege het voorbeeldig verlopen proces. De tenderfase was fascinerend en de samenwerking – met name met architect Dick van Wageningen - enorm inspirerend. Dick heeft het hele ontwerpteam tot grote hoogte opgestuwd.

Ik geniet nog bij elk bezoek van de integraliteit die we in het ontwerp hebben bereikt, met binnen en buiten die naadloos in elkaar overlopen, en van de kinderen die rennend het terrein verkennen. Het meest trots ben ik misschien wel op het feit dat de opdrachtgever ons heeft verteld dat het uiteindelijke resultaat beter was dan zij van tevoren hadden durven dromen.

Hank beklimt de Mont Ventoux

Wat is je toekomstvisie voor H+N+S? 

In mijn visie transformeert H+N+S de komende jaren zonder dat het verandert. Dat klinkt wellicht wat cryptisch. Wat ik bedoel is dat ik hoop dat H+N+S ondanks dat het een bureau in verandering is, met verschuivende panelen, H+N+S blijft en dat het bureau zijn identiteit houdt.

Natuurlijk verandert het bureau door de personele veranderingen met een nieuwe directie en nieuwe projectleiders. Ook de markt waarin we opereren verandert continu. Maar de kernwaarden van het bureau blijven hopelijk gelijk, ook na het vertrek van Dirk, Lodewijk en Jandirk. Hun erfenis zit ondertussen in het DNA van het bureau ingesloten. Ik heb daar met Nikol en Pieter en onze medewerkers veel vertrouwen in. H+N+S blijft ook na het wegvallen van de ‘founding fathers’ staan voor goed doordachte kwaliteitsplannen. 

Herinneringslandschap Ieper: begraafplaats Hooge Crater van Sir Edwin Lutyens

Wat zijn volgens jou de grootste toekomstige uitdagingen voor de landschapsarchitectuur?

Er zijn vele uitdagingen voor ons als samenleving en dus ook voor ons als vak gemeenschap, op het gebied van het milieu, water, energie, klimaat, enzovoorts. De grootste uitdaging is wat mij betreft een positieve grondhouding te behouden en niet defaitistisch te worden, ondanks dat er een hoop niet goed is in de wereld. Het ontwerp, onze creativiteit en energie kunnen daarbij helpen, vanuit een soort drang om dingen beter en mooier te maken. Ik geloof heel erg in de kracht van het ontwerp!

Profielpagina Hank