Zaligebrug wint dutch design award

De Zaligebrug is één van de drie winnaars van de Dutch Design Awards 2018 in de categorie Habitat. Dat maakte de jury op 28 juni bekend tijdens het Awards Night in de Kazerne in Eindhoven. Deze brug, ontworpen door NEXT architects i.s.m. H+N+S Landschapsarchitecten is onderdeel van het Rivierpark Nijmegen.

Nieuws 28 juni 2018, Nijmegen

Op poëtische wijze verbindt de Zaligebrug de macro vraagstukken van water, milieu en ruimtelijke kwaliteit met de zintuigelijke schaal van de ervaring en draagt bij aan onze beleving van de dynamiek van het water. 

Het Rivierpark is aangelegd binnen Ruimte voor de Waal, onderdeel van het nationale waterveiligheid project Ruimte voor de Rivier. De Zaligebrug verbindt het nieuwe eiland Veur-Lent met de noordelijke Waaloever: een brug in de uiterwaarde. Dit gegeven is gebruikt om een brug te ontwerpen die verandert met de rivier: bij hoogwater komt de brug (gedeeltelijk) onder water te staan.

© NEXT architects - Photography: Rutger Hollander

De jury prees de manier waarop de brug “een functioneel antwoord [is] op de vragen en eisen die voortkwamen uit de herinrichting van het rivierlandschap.” Deze functionaliteit heeft bij de Zaligebrug een sterk poëtische vorm. De brug speelt in op de ervaring: “Het ontwerp maakt de fluctuatie van het waterpeil in relatie tot de brug en de directe omgeving op speelse wijze zichtbaar en voelbaar,” aldus de jury van de DDA.

Bij de categorie Habitat draait het om ontwerpen “die de kwaliteit van leven ten goede komen.” Kwaliteit van leven is hier zowel een duurzame relatie met onze rivieren, als alledaagse ervaringen zoals een prettige zondagswandeling. Het verbinden van deze twee ogenschijnlijk tegengestelde schalen is wat deze brug zo uniek maakt. 

© NEXT architects - Photography: Jennie Burgers

In oktober zal de brug onderdeel uitmaken van de DDA tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week, van 20-28 oktober 2018

De Zaligebrug is een opdracht van de Gemeente Nijmegen en is onderdeel van het project Ruimte voor de Waal, i.s.m.: Witteveen & BosDura Vermeer InfraPloegamIngenieursbureau Amsterdam en Trafique

Meer info over het project:
website NEXT architects >
website H+N+S Landschapsarchitecten >
Artikel uit de Volkskrant n.a.v. DDA, 21 oktober 2018 >



Pers

Voor vragen en beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u contact opnemen met Michelle Franke tel. 020-4630463

Stel uw vraag per e-mail