Nieuws

Landgoed de Hooge Riet opgeleverd

1 oktober 2023
Ermelo

De unieke ontwikkeling van Rijksmonument 'De Hooge Riet' is deze nazomer officieel opgeleverd. Dit voormalige sanatorium complex - gelegen in het hart van Ermelo, tussen het NS-station en het dorpshart - onderging een ingrijpende transformatie om diens architectonisch verleden te herstellen en een duurzame toekomst te waarborgen.

Het karakteristieke complex, oorspronkelijk ontworpen door architect E.J. Rothuizen, was ooit een plek waar mensen kwamen om te herstellen en te genieten van licht, lucht en ruimte. Na jaren van leegstand is dit erfgoed samen met het park er omheen hersteld als woonomgeving. Het gebouw en het parkachtige landschap zullen opnieuw dienen als een oase van rust voor de bewoners van Ermelo.

Voorzijde van het rijksmonument, september 2023

Om dit ambitieuze project financieel haalbaar te maken, was niet alleen behoud en renovatie van de monumentale gebouwen vereist, maar ook bescheiden nieuwbouw. De nieuwe woningen omringen het karakteristieke monumentale hoofdgebouw, waardoor een reeks collectieve binnenhoven zijn ontstaan die harmonieus samengaan met de historische omgeving. De historische parkzone voor het hoofdgebouw heeft ook een opknapbeurt gekregen, waarbij historische zichtlijnen, borders en paden zijn hersteld. In de bosrand is een tiental twee-onder-een kap woningen in het groen ingepast.

H+N+S werkte sinds 2018 als coördinerend landschapsarchitect nauw samen met betrokken partijen. Wat begon als een Uitgangspuntennotitie culmineerde in de realisatie van het project. Het resultaat is een balans tussen behoud van het historische erfgoed en de integratie van de woonfunctie.

H+N+S ontwierp de stedenbouwkundige en landschappelijke inrichting in samenwerking met architectenbureaus De Zwarte Hond, Diederendirrix Architecten en Hylkema Erfgoed. De heropening van De Hooge Riet is een inspirerend voorbeeld van hoe historische gebouwen kunnen worden omgevormd tot levendige, duurzame gemeenschappen.

De Hooge Riet is nu weer een plek waar men kan genieten van licht, lucht en ruimte, en de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.