Nieuws

Bureauexcursie 2023

2 oktober 2023
Innsbruck

Bij de H+N+S bureauexcursie 2023 stegen we tot grote hoogten. Op 28 september werden wij direct vanuit de nachttrein verwelkomd door architectenbureau Snøhetta in Innsbruck. Op onze weg daar naartoe bezochten wij de Eduard Wallnöfer Platz ontworpen door LAAC Architekten en Stiefel Kramer Architecture. Patrick Lüth van Snøhetta gaf ons een inkijk in hun ontwerppraktijk en bureaufilosofie en gaf een toelichting op het ontwerp van het ‘Perspektivenpad’ op de flank van de bergketen Nordkette direct noordelijk van Innsbruck.

Na het bureaubezoek vertrokken we te voet naar de olympische skischans Bergisel in 1999 ontworpen door Zaha Hadid Architects. Vanaf de 90 m. lange en 50 m. hoge schans is er een weids uitzicht over de stad met de Nordkette op de achtergrond. Met 100 km per uur vlogen de skispringers voor onze ogen het landschap in om veilig op een kunstgrasmat te landen.

Vanaf de voet van de skischans volgden we de fraaie Panoramarunde die ons leidde naar een uitkijkplatform over de Sillschlucht. De wandeling bood afwisselende zichten op de natuur, met af en toe ook de expressieve springschans die hoog boven de bomen uittorent.

De volgende ochtend namen we de futuristisch ogende Hungerburgbahn die vanuit Innsbruck omhoog leidt de Nordkette op. We bekeken de vier haltes van de Hungerburgbahn, eveneens ontworpen door Zaha Hadid Architects, in 2007. De stations zijn even spectaculair als vanzelfsprekend, in hun dialoog met de plek en de grotere context.

Voordat we echt hoog in de bergen aankwamen, maakten we eerst nog een tussenstop bij de halte Seegrube op 1905 m. hoogte. Hier bekeken en testten we de architectonische interventies behorend bij de Perspektivenweg van Snøhetta. Het zijn prachtig stoere objecten van staal en hout die naadloos in het landschap overgaan. Een passende lunchplek was zo gevonden.

Na nog een keer overstappen bereikten we met de laatste kabelbaan de top van de Hafelkar op 2334 m. Vanaf hier startte onze wandeltocht langs de ‘Goetheweg’, met prachtig weer en met het gevoel als ‘der Wanderer’ in het bekende schilderij van Caspar David Friedrich te fungeren. We liepen door het ruige Karwendelgebergte naar de Pfeisshütte op 1.922 m om daar te overnachten. De sportiefsten onder ons konden het onderweg niet nalaten om nog wat extra hoogtemeters te maken.

De laatste ochtend vertrokken we vanuit de Pfeishütte via drie verschillende routes terug naar de stad, met een rijke bagage aan sublieme indrukken, veel inspiratie en prachtige foto's.