Nieuws

LANDLINK

21 december 2021
Amersfoort

Onder de naam LANDLINK roepen GG-loop, Revolution Development, Woonpioniers en H+N+S Landschapsarchitecten op de Nederlandse woningbouwopgave als katalysator in te zetten voor een brede transitie die landschap, milieu en sociale verbondenheid ten goede komt.

Voor deze integrale manier van ontwikkelen zijn volgens LANDLINK 3 zaken nodig: inzicht, ambitie en verbinding. Inzicht in de meervoudige milieu-impact van bouwen én bewonen. De ambitie om die impact zoveel als kan dichtbij huis in balans te brengen. En het smeden van intelligente verbindingen om dat te bereiken. LANDLINK heeft daartoe nu een interactief simulatiemodel ontwikkeld: GRASP.

1. Inzicht

GRASP maakt de invloed van zaken als woonprogramma, bouwmethodiek, materiaalgebruik, energie, het wel of niet delen van bepaalde voorzieningen, maar ook voeding en andere leefstijlvariabelen, voor alle bij een klein- of grootschalig ontwikkelproces betrokken partijen, in één oogopslag duidelijk.

2. Ambitie

Zowel op individueel als op collectief niveau inspireert GRASP tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Maar de ambitie reikt verder: de nog resterende impact ziet LANDLINK als kans om dichtbij huis sociale, landschappelijke, en agrarische systemen te transformeren.

3. Verbinding

In het verwezenlijken van de ambitie om de impact van bouwen en wonen lokaal “uit te balanceren” kijkt LANDLINK over de schutting van een bepaald ontwikkelgebied heen, naar het omringende landschap en de mensen die daar wonen en werken. Om robuuste links te leggen die win-win situaties opleveren op het gebied van de energietransitie, klimaatadaptie en het herstel van biodiversiteit.

Doordat GRASP de resterende ecologische voetafdruk van een bepaalde ontwikkeling naar landschappelijke maatregelen en het daarvoor benodigde landareaal vertaalt, kunnen we deze aan nieuwe verdienmodellen voor boeren en aan maatschappelijke doelen koppelen. Zo bundelen we krachten en budgetten, in een nieuwe symbiose tussen stad en land. Inbreiding met woningen in de dorpsrand of op vrijkomende agrarische erven kan bijvoorbeeld een boost geven aan nieuwe (directe) verkoopmodellen en het verbreden of extensiveren van industriële landbouw. Of een bijdrage aan natuurontwikkeling in combinatie met waterberging.

Finalisten: EO WIJERS 2020

LANDLINK is geselecteerd als finalist voor de ontwerpprijsvraag EO WIJERS 2020: NAAR EEN AANTREKKELIJK EN VITAAL PLATTELAND. Binnen dit traject is het team gekoppeld aan de regio Brabantse Kempen en Groote Heide, alwaar de ontwikkeling van de erven van vrijkomende agrarische bedrijven (VAB’s) á la LANDLINK tegen het licht van de praktijk is gehouden. Bekijk hier de inzending.

Meer over de tool GRASP >

LANDLINK daagt overheden, ontwikkelaars en bewoners uit: wie sluit zich aan om LANDLINK vleugels te geven binnen pilotprojecten in de randen van dorp en stad of op de erven van vrijkomende agrarische bedrijven (VAB’s) nabij een landschappelijke ontwikkelopgave?

Neem contact op met Jaap van der Salm

Oproep!

Voorbeeldscenario output GRASP: traditionele ecologische voetafdruk - Voorbeeldscenario output GRASP: kleine ecologische voetafdruk
Werk schouder aan schouder
Een verrukkelijk perspectief