Nieuws

Vlaamse Fietsinfra-structuurprijs Park Belle Vue

8 oktober 2021
Leuven

Met de heraangelegde Martelarenlaan heeft Park Belle Vue in Leuven een prijs gewonnen voor fietsvriendelijke infrastructuur in België. H+N+S Landschapsarchitecten ontwierp samen met Artgineering en ARA het park met fietspad nadat in 2008 gezamenlijk een ontwerpwedstrijd van de Vlaams Bouwmeester gewonnen werd.

Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen wil met de wedstrijd Vlaamse fietsinfrastructuurprojecten onder de aandacht brengen, projecten die aantonen hoe steden en gemeenten leefbaarder worden door in te zetten op fietsvriendelijke infrastructuur.

Het nieuwe park onderscheidt zich van andere parken in Leuven door zijn langgerekte vorm en ligging aan het spoor, wat wordt ingezet als een bijzondere kwaliteit. De belangrijkste ingreep is het verplaatsen en half verdiept aanleggen van de drukke Martelarenlaan naar de spoorwegzijde. Daardoor ontstaat ruimte voor een park aan de kant van de huizen en kan de oorspronkelijke Martelarenlaan getransformeerd worden tot doorgaande fietsroute. Een glooiend maaiveld, stevige boomgroepen als groene accenten en twee ‘bastions’ vormen de belangrijkste ingrediënten van het parkontwerp, waar de fietsroute integraal onderdeel van uitmaakt. Hiermee is een belangrijke ontbrekende schakel in het fietsnetwerk van Leuven gerealiseerd.

(c) Michiel de Cleene