Nieuws

3 H+N+S projecten in Jaarboek Stedenbouw en Landschap 2023

11 december 2023
Amersfoort

Op zaterdag 9 december 2023 is in het stadhuis van Deventer het nieuwe Jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur gepresenteerd. In de editie van 2023 zijn uit ruim 120 inzendingen 22 'voorbeeldige projecten' geselecteerd. Daarbij zitten maar liefst drie H+N+S projecten.

Opgenomen in deze editie van het Jaarboek Stedenbouw en Landschapsarchitectuur zijn: Centrumgebied NP De Hoge Veluwe (categorie ‘De ideale buitenruimte’), Getijdenpark Eiland van Brienenoord/Maaspoint WaterWoud (categorie ‘De rafelrand’) en de Visie voor een Toekomstbestendige Utrechtse Heuvelrug en Gooi- en Vechtstreek (categorie ‘Een stap voorwaarts’).

De selectiecommissie bestond ditmaal uit Esther Agricola (voorzitter), stedenbouwkundige Jeroen Ruitenbeek, landschapsarchitect Gert-Jan Wisse, ontwerper Eveline Visser en stedenbouwkundige/onderzoeker Sandra van Assen.

Lerend vermogen

De selectiecommissie geeft in haar toelichting aan gecharmeerd te zijn “van studieprojecten die nieuwe inzichten op tafel leggen”. Ze moeten, aldus de commissie, “dan ook niet op hun (gebouwde) resultaat worden beoordeeld, laat staan op hun ruimtelijke vertaling. Doorslaggevend is het lerend vermogen, de poging om disciplines vooruit te helpen – door nieuwe strategieën te bedenken en lessen te trekken. Het is niet gek dat de gekozen projecten in deze categorie het landelijk gebied betreffen. Daar spelen vraagstukken die een frisse blik goed kunnen gebruiken. Zoals hoe de overstap naar biobased bouwmaterialen van invloed is op het aanzien van het landschap. Of hoe het veelgehoorde principe van ‘bodem en water sturend’ op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gooi en Vechtstreek in de praktijk kan worden gebracht.”

Verzuchting

Tijdens de bijeenkomsten in Wageningen en Amsterdam, maar vooral tijdens de traditionele busrit door het land (van Utrecht via Deventer naar Groningen) is uitvoerig gesproken over de kwaliteit van de vele buitenruimteprojecten die waren ingezonden. De commissie introduceert in dit verband een begrip dat een goed ontwerp voor de openbare ruimte kenmerkt: de 'binnenhorizon' – oftewel, structuur geven aan van zichzelf vrij chaotische plekken. “Door een consistente lijnvoering, coherent plantmateriaalgebruik en een subtiel beplantingsplan kunnen plekken waar veel functies samenkomen, toch rust uitstralen. Denk aan de kalme vormgeving van de pleinen rondom de Lebuinuskerk in Deventer. […] Of neem de reorganisatie van het centrumgebied in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar vooral veel is weggehaald om in het bos een overzichtelijke en fijne plek te maken.”

Het boek is te koop bij uitgeverij Blauwdruk