Nieuws

Fietstocht 2023

9 september 2023
Apeldoorn

Van Apeldoorn naar de eeuwige bron

Het Zwitsalterrein in Apeldoorn, onze startplek, is op zondagochtend al behoorlijk levendig. Met de ‘harde kern van ons landschapsarchitectenpeloton’ – Jaap, Hank en Pieter – gaan we vandaag op pad. Langs het Apeldoorns kanaal vertrekken we in noordelijke richting, om na een paar kilometer af te buigen naar het oosten. Bij Teuge zien we de parachutes in de lucht hangen. Voor deze bijzondere plek – een vliegveld in een bijzonder landelijke omgeving – stelde H+N+S ooit een kanskaart op (in samenwerking met Steenhuis Meurs en DaF Architecten).

We maken een kort excursierondje door de Steenen Kamer, één van de toppers uit het boek Landschappelijk wonen. En dan verder door het centrum van Deventer. Na Bathmen verschijnt de Sallandse Heuvelrug aan de horizon en in Holten gaat het dan echt omhoog. Dit is het kerngebied van de Eeuwige Bron, ons winnende plan voor de vorige ronde van de Eo Wijers prijsvraag. Het gaat hierbij om drinkwaterwinning in combinatie met een duurzaam grondgebruik. Belangrijk, maar op dit moment telt toch ook het overwinnen van de nodige hoogtemeters. De route voert verder over golvend heidegebied met mooie uitzichten. Niet alleen zien we hier veel fietsers, maar ook komt ons een lange stoet cabrio’s tegemoet. Afsluiten voor doorgaand autoverkeer? Geen slecht idee lijkt ons. Na de pauze bij het bezoekerscentrum in Nijverdal buigen we af naar het zuiden. We passeren de Regge en de flank van de Sallandse Heuvelrug, waar volgens ons perspectief de landbouw in de toekomst zal gaan profiteren van permanente beschikbaarheid over hoogwaardig water.

Via de bossen bij Rijssen komen we bij de A1 en natuurlijk stoppen we even op ‘onze’ fietsbrug de Borkeld. En dan gaat het door lange smalle wegen verder, over de Berkel en naar Zutphen. In het paviljoen aan de IJsselkade hebben, inmiddels best al weer lang geleden, heel wat bijeenkomsten voor Ruimte voor de Rivier plaatsgevonden. De dijkverleggingen Voorsterklei en Cortenoever, beide op de westelijke IJsseloever, vormen hiervan het tastbare resultaat. In de Hoven heerst na de aanleg van de rondweg de stilte. Eerst Empe, dan Klarenbeek en Beekbergen en daarna komen we weer aan in Apeldoorn. We passeren de Naald en vangen een glimp op van Paleis het Loo. En daarna staan we onverwacht op een voor ons bekende plek: de wijk Kerschoten. Deze was één van de casussen in het kader van de studie naar Naoorlogs Groen. Het ligt er, na ruim een halve eeuw, nog prachtig bij. Even oversteken en we zijn weer bij het Zwitsal terrein.

Ondanks het warme weer hebben we vandaag stevig doorgereden. Net als Jumbo Visma in de Vuelta eindigt H+N+S vandaag op plek 1, 2 en 3.