Herontwikkeling + Cultureel erfgoed

Inrichtingsplan Den Eikenboom

Den Eikenboom is sinds 1803 het kloppend hart van Loenen op de Veluwe en wordt momenteel gerenoveerd nadat het jaren leeg heeft gestaan en zelfs op de slooplijst stond. Inmiddels heeft het gebouw de monumentenstatus gekregen. H+N+S Landschapsarchitecten heeft een passend ontwerp gemaakt voor de buitenruimte, zodat de historische locatie in de harten gesloten kan worden van de toekomstige generatie dorpsbewoners.

Aanleiding

Doorstart van een ontmoetingsruimte

Den Eikenboom ligt aan een voormalige handelsroute op de rand van een boeren es en was een geliefde rustplaats voor mensen op doortocht en lokale bewoners. De ontmoetingsruimte is met de sluiting van Den Eikenboom komen te vervallen, maar de herinneringen aan het pand en de plek leven voort. Met de herontwikkeling wordt ruimte geboden aan een nieuwe ontmoetingsplek voor dorpsbewoners en bezoekers.

Met de ontwikkeling wordt de ruimtelijke kwaliteit en de leefbaarheid van het dorp verbeterd.

Concept

Heldere hoofdopzet

De buitenruimte bestaat uit vier zones. De eerste zone is het terras aan de voorzijde, grenzend aan de doorgaande weg. De tweede zone is een toegankelijke brink aan de zuidzijde van het terrein waarmee ruimte wordt geboden aan dorpsactiviteiten zoals een schaapsscheerdersfeest of een kleine braderie. De derde zone is ‘de theetuin’ een intiemere plek die ook afgesloten kan worden voor o.a. een besloten feest. Deze drie zones zorgen ervoor dan de buitenruimte van Den Eikenboom geschikt is voor verschillende gelegenheden. De vierde zone wordt een openbaar toegankelijk laantje met ruimte voor bezoeker parkeren.

Plankaart Den Eikenboom

Uitwerking

Levendige buitenruimte

Het middelpunt van het plan is het paviljoen dat bestaat uit een verhoogd plateau op de grens tussen het terras en de brink. In de aanloop naar een dorpsactiviteit kan het plateau worden omgebouwd tot een open, centraal gelegen paviljoen dat plaats biedt aan bijvoorbeeld een bandje. Het paviljoen staat in de zichtlijnen van toegangswegen waarmee de sociale functie van de plek wordt bekrachtigd. Buiten de dorpsactiviteiten kan het verhoogde plateau worden gebruikt als terras.

Boeren beplantingsplan

Fruitbomen op de brink en de beplanting op het terrein brengen verkoeling in de zomer en verwelkomen bezoekers met een kleurenpracht in de lente. Het terrein wordt beplant met een boeren vaste plantenassortiment dat refereert aan de agrarische geschiedenis van de plek. Het beplantingsplan wordt opgesteld in samenwerking met beplantingsexpert Jaqueline van der Kloet.

Resultaat

Met de ontwikkeling van Den Eikenboom verbetert de ruimtelijk kwaliteit en leefbaarheid van het dorp. Gezien de maatschappelijke functie en centrale ligging is het plan besproken met de dorpsraad, gemeente, provincie en ook de bewoners. Met de kwaliteitsimpuls van de ontwikkeling van Den Eikenboom wordt gepoogd deze historische locatie in ere te herstellen en bij te dragen aan een vitaal en leefbaar Loenen.

Planstatus

De komende tijd wordt het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt in samenwerking met ingenieursbureau SmitsRinsma en beplantingsspecialist Jacqueline van der Kloet. De opening van Den Eikenboom staat gepland voor najaar 2024