Landschapsarchitect

Camille Poureau

Camille Poureau (1992) groeide op in Bretagne, Frankrijk. Zij begon haar hogere schoolopleiding aan het college in Toulouse met een combinatie van menswetenschappen, geschiedenis en aardrijkskunde. Na deze voorbereidende studie startte ze in Versailles aan de Ecole Nationale Supérieure du Paysage. Daar werkte ze op verschillende geografische schalen en contexten, uitgedaagd om sterke conceptvoorstellen te testen en gevoelige communicatie tools te ontwikkelen. Ze raakte met name geïnteresseerd in de interacties tussen landschapsarchitectuur en maatschappelijke ontwikkelingen en haar culturele reflecties.

Achtergrond

Tijdens een uitwisseling van een jaar op de Aalto Universiteit (Helsinki) koos zij ervoor te studeren met wateringenieurs en architecten. In een speciale studio over het eiland Bohol, Filipijnen, stelden zij een stedelijke planning voor om klimaatrisico's te voorkomen en de snelle ontwikkeling van de stad Tubigon in de hand te houden.

Camille heeft haar diploma in Versailles afgerond met een proefschrift over Riga, de hoofdstad van Letland (‘Reclaims the heart(s) of Riga - Vegetation as an Anticipator for Urban Planning’). In het tijdperk van kapitalisme, van de geleidelijke verdwijning van Sovjet openbare ruimten, en van economische instabiliteit, moet Riga zichzelf opnieuw uitvinden om de uittocht van haar inwoners naar de nieuwe voorsteden te voorkomen. Het proefschrift stelt nieuwe typologieën voor publieke ruimten voor, door de valorisatie van de bestaande vegetatielaag met bijzondere aandacht voor de culturele Letse betekenis. In haar laatste voorstel heeft Camille modellen van groenvoorbereiding en «landschap 0» onderzocht om moderne openbare ruimtes te ontwikkelen in de gebieden tussen de haven en het historische centrum die in afwachting zijn van investeringen.

Parallel aan haar studie ontwikkelde Camille participatie projecten in het noorden van Parijs bij de landschapsorganisatie Chifoumi. Hun ecologische motto ontmoette het verlangen van de inwoners naar meer groene en publieke ruimtes en het realiseren en onderhouden van een nieuw openbaar park.

Na zes maanden professionele ervaring met VNF ​​(Voies Navigables de France) en de voltooiing van haar Master stage bij H+N+S, begon Camille als junior landschapsarchitect in maart 2017.

In haar vrije tijd geniet ze van fietsen, van boeken en de zee.